Dnes
Teplota: 9.8 °C

Pátek, 15.03.2024770 let města - významná osobnost Sláva Vorlová

770 let města - významná osobnost Sláva Vorlová


V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě si připomínáme i mnoho významných osob, které se zapsaly výraznou měrou do historie našeho města. Právě dnes, 15. března, uplynulo 130 let od narození náchodské skladatelky Slávy Vorlové.

 

Sláva Vorlová (15. 3. 1894 Náchod - 24. 8. 1973 Praha)

 

Dne 15. března 1894 se v rohovém domě na náchodském náměstí narodila jedna z nejvýznamnějších českých skladatelek 20. století Sláva Vorlová (roz. Miroslava Johnová). Dnes ji tu připomíná busta vytvořená Jindřichem Roubíčkem, výtvarníkem a dirigentem komorního orchestru, který nese její jméno.
Miroslava pocházela z částečně hudebnické rodiny: maminka byla zpěvačkou, klavíristkou a členkou pěveckého sboru Hron, dědeček byl regenschorim na Kuksu a strýc Jiří Červený byl zakladatelem kabaretu Červená sedma a otcem pěvkyně Soni Červené. Studium na místním gymnáziu nedokončila a odešla na hudební akademii do Vídně studovat zpěv a klavír. Nadějnou dráhu pěvkyně ukončila tuberkulóza, a tak Sláva pokračovala v Praze v soukromém studiu klavíru u Václava Štěpána a kompozice u Vítězslava Nováka, později také u Františka Maxiána a Jaroslava Řídkého. Po svatbě s obchodníkem Rudolfem Vorlem na 14 let přerušila svou tvůrčí činnost a pomáhala manželovi v Praze vybudovat úspěšnou firmu na klobouky.

Hudební salony pořádané v jejich funkcionalistické vile na Barrandově navštěvovala od 30. let řada významných osobností. Zde také zazněl 1. smyčcový kvartet „Bezkydy" (1933) v provedení Ondříčkova kvarteta. Znovu zazní v náchodském Beránku 20. března 2024 v podání Indigo Quartetu.
Po tragické smrti manžela, který byl zastřelen nacisty poslední den války, se později stal jejím životním druhem básník Vladimír Hloch Roklan.

Ačkoliv se skladatelka setkávala v Praze s nejvýznamnějšími skladateli a hudebníky své doby a její díla se hrála po celém světě, nikdy nezapomněla na svůj rodný Náchod. Vracela se k němu ve svých skladbách jako Božena Němcová, Náchodská kasace nebo Dobrošovská stráž. Její tvorba významně překračuje stovku skladeb a pohybuje se od folklorismu a exotismu přes dětskou tvorbu, jazz až po progresivní moderní hudbu. Přinesla jí několik ocenění, mezi nimi i vyznamenání prezidenta republiky.

 

Za článek o náchodské významné rodačce děkujeme Martinu Flašarovi.

 

O Slávě Vorlové si můžete přečíst mnoho zajímavostí i zde:

https://www.casopisharmonie.cz/.../pul-stoleti-od-umrti.../

https://operaplus.cz/vlastenecka-skladatelka-slava.../


Další zprávy /