Dnes
Teplota: 10.1 °C

Sobota, 17.03.2018V Náchodě se představilo japonské divadlo Takarazuka

V Náchodě se představilo japonské divadlo Takarazuka


V uplynulých dvou dnech mohli studenti a žáci náchodských středních a základních škol navštívit v kině Vesmír originální představení japonského divadla. Toto představení se uskutečnilo ve spolupráci města Náchoda a japonského velvyslanectví v Praze. Po oba dny proto zahajovali vystoupení japonských umělkyň starosta Jan Birke a rada Velvyslanectví Japonska v ČR pan Toru Furugori.

Čtvrtečního představení se zúčastnili všichni představitelé města - starosta Jan Birke, místostarostové Pavla Maršíková, Miroslav Brát a Jan Čtvrtečka a tajemnice Městského úřadu paní Hana Mílová.

„Vystoupení japonských umělkyň není vůbec náhodné. Partnerství a přátelství obou našich zemí spojuje významná osoba, rodák z Náchoda - architekt Jan Letzel, který byl autorem stavby Průmyslového paláce v Hirošimě („Atomového dómu"). Pro japonský národ se Jan Letzel stal symbolem míru a člověkem, jehož odkazu si japonský lid nesmírně váží a uctívá ho. Jsem proto hrdý, že jsem starostou města, kde se Jan Letzel narodil," uvedl starosta Jan Birke a dodal: „Unikátní představení japonského divadla je prohloubením spolupráce města Náchoda s Velvyslanectvím Japonska v ČR a poselstvím japonskému lidu, že i Náchod je na odkaz arch. Jana Letzela velmi pyšný."

V pátek zástupci města slavnostně přijali pana radu Toru Furugori a zástupce divadelního souboru v obřadní síni náchodské radnice, kde jim poděkovali za mimořádné představení japonské kultury náchodským občanům.

 

 

Více o divadlu Takarazuka...

Divadlo bylo založeno v roce 1914 v lázeňském městě Takarazuka, prefektura Hjógo jako protipól k tradičnímu japonskému divadlu kabuki, které zakladatel Takarazuky Ichizo Kobayashi považoval za nemoderní a zastaralé. Proto se Kobayashi rozhodl založit divadelní ensemble, který by měl moderní repertoár, uváděl západní hry a muzikály ve stylu Broadwaye, které do této doby byly v Japonsku nevídané.

V tradičním divadle kabuki hrají veškeré role muži. V Takarazuce oproti tomu veškeré role zastanou ženy, a proto se vybrané herečky soustředí na hraní mužských rolí (tzv. otojaku), a další herečky se soustřeďují na hraní pouze ženských rolí (tzv. musumejaku).

Stát se členkou Takarazuky je velice náročné. Tisíce mladých žen z celého Japonska se snaží každoročně složit přijímací zkoušky na Takarazuka Music School, které patří mezi zkoušky s největší konkurencí na světě a ročné je z tisíců zájemkyň přijato 40-50 studentek, které poté dva roky studují hudbu, tanec, herectví po dobu dvou let a poté mohou nastoupit do Takarazuky.

 

Představení divadla Takarazuky v České republice

Účinkující: Asaji Saki, Tosaka Noriko, Asazono Miki, Isobe Maya, Doi Yukiko 

Herečky divadla Takarazuka v první polovině představení seznámily české publikum s divadlem Takarazuka, zajímavým konceptem tohoto divadla, historií a také by se podělily o své zkušenosti z období svého působení.

Bývalá hlavní hvězda Asaji Saki, která se věnovala hraní mužských rolí, také představila kostýmy, které měla na sobě během svého působení a pohovořila o specifikách a charakteristice otokojaku. Pro věrohodné zahrání otokojaku ženou je pro herečky důležité ovládnout rozmanité herecké techniky, které Asaji předvedla přímo před zraky diváků. V roce 1995 se Asaji stala hlavní hvězdou divadla Takarazuka. V této době byla na repertoáru hra "A map without borders", ve které Asaji zazářila a získala si zástupy obdivovatelů. Z této hry by Asaji předvedla ukázku. První část představení byla doplněna o vizuální materiály z různých představení Takarazuky.

V druhé polovině zahrály představení "A thousand cranes", které vypráví příběh dívky Sadako Sasaki, která ve svých jedenácti letech následkem svržení atomové bomby na Hirošimu smrtelně onemocněla leukémií. Sadako si přeje se uzdravit, a proto dle staré legendy skládá papírové jeřáby a věří, že pokud jich složí tisíc, tak se uzdraví.


V Náchodě se představilo japonské divadlo Takarazuka V Náchodě se představilo japonské divadlo Takarazuka

V Náchodě se představilo japonské divadlo Takarazuka V Náchodě se představilo japonské divadlo Takarazuka

Další v galerii 9

Další zprávy /