Dnes
Teplota: -1.0 °C

Pátek, 23.06.2017Náchodský stadion Hamra otevřel své brány veřejnosti za účasti olympioniků

Náchodský stadion Hamra otevřel své brány veřejnosti za účasti olympioniků


V pátek 23. června 2017 se uskutečnilo slavnostní otevření veřejného stadionu Hamra po rozsáhlé roční rekonstrukci za účasti celé řady hostů: místopředseda vlády a náchodský zastupitel Pavel Bělobrádek, senátor Lubomír Franc, starosta Náchoda Jan Birke, místostarostové Pavla Maršíková a Jan Čtvrtečka, náchodští radní a zastupitelé, za Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje ředitel brig. gen. Ing. František Mencl a vedoucí územního odboru v Náchodě plk. Ing. David Pouč, zástupci projektantů a dodavatelů stavby a předseda správní rady Kulturní a sportovní nadace města Náchoda p. Pavel Sobotka. Právě „Nadace" byla pořadatelem 1. ročníku atletické olympiády, které stadion patřil po celý den a zúčastnily se jí desítky dětí ze základních škol náchodského okresu.

Nechyběli však ani další velmi vzácní hosté - olympionici:

Květa Pecková (Jeriová) - předsedkyně Českého klubu fair play (složka Českého olympijského výboru) a  bývalá československá reprezentantka v běhu na lyžích a trojnásobná olympijská medailistka z let 1980 a 1984,

Eva Samková - snowboardistka, olympijská vítězka ze Zimních olympijských her 2014 v Soči,

Josef Dostál -  rychlostní kanoista, bronzový medailista z Letních olympijských her 2012 v Londýně na čtyřkajaku, stříbrná a bronzová medaile z OH v Riu 2016. 

„Plníme si sny! Zrekonstruovali jsme po téměř padesáti letech sportoviště, kterým prošly už tři generace. To jsou tisíce sportovců a já pevně věřím, že další tisíce dětí a sportovců teď budou nové zázemí naplno využívat," uvedl starosta Jan Birke a dodal: "S využitím stadionu je počítáno i pro požární sport. Chtěl bych poděkovat všem, kteří se podíleli na přípravě i realizaci stavby a také organizátorům dnešní atletické olympiády. Není lepší způsob, jak oslavit tento den, než právě naplno využít nové sportoviště".  

Pomyslnou štafetu další generace sportovců zvedl v podobě přestřižené pásky a během cílovou rovinkou před zraky diváků na nové tribuně úspěšný náchodský atlet Jakub Nosek, který je bronzovým medailistou z roku 2016 v desetiboji a skoku dalekém z MČR v Táboře, a aktuálně se připravuje na Zimní olympijské hry v Jižní Koree jako člen posádky reprezentačního dvojbobu a čtyřbobu připravující se na ZOH v Jižní Koree.

 

Podrobnosti a technické specifikace k realizovaným stavbám (stadion, tribuna):

REKONSTRUKCE VEŘEJNÉHO STADIONU HAMRA V NÁCHODĚ

Zhotovitelem rekonstrukce je firma EKKL a.s. Kroměříž. Stavební práce probíhaly od 14. 6. 2016 do 25. 5. 2017 a celkové náklady představují částku bezmála 35,8 mil. Kč, z čehož dotace MŠMT ČR činila 15 mil. Kč.

Co je na stadionu nového?

- Běžecký ovál, sprinterská rovinka s umělým polyuretanovým povrchem. Běžecký ovál je včetně odbočky pro steeplechase o šířce 3660 mm s vodním příkopem. Povrchová úprava stadionu má certifikát IAAF

- Sektory: pro skok vysoký (je součástí běžeckého oválu), pro skok o tyči, pro hod oštěpem, pro hod diskem, pro vrh koulí a vrhačská loučka, pro skok daleký

- Uprostřed atletického stadionu je vybudováno fotbalové hřiště s přírodním travnatým povrchem, které bude sloužit zároveň jako dopadová plocha pro atletické disciplíny. Celkový rozměr travnaté plochy je 112 m x 73 m.

- Součástí stavby bylo také provedení drenáží, automatický závlahový systém, umělé osvětlení a oplocení.

Výměry základních celků:

  • - fotbalové hřiště - travnatý povrch - 8207 m2
  • - zámková dlažba pro lehký provoz-1463 m2
  • - zámková dlažba pro pěší provoz-616 m2
  • - atletický ovál - umělý povrch -6579 m2
  • - pískové doskočiště 54 m2
  • - sektor pro vrh koulí (povrch kamenná prosívka) 178 m2
  • - kruhy pro vrhy a hody 13 m2

TRIBUNA ATLETICKÉHO STADIONU

Zhotovitelem je firma Průmstav Náchod s.r.o. Stavba tribuny probíhala od 2. 3. do 12. 6. 2017 a celkové náklady se vyšplhaly na 9,4 mil. Kč. Jedná se o novostavbu tribuny atletického stadionu, která je zastřešena obloukovými vazníky. Hlediště je pro 680 diváků a zajišťuje výhled na celý stadion. Místa pro sezení jsou vytvořena plastovými sedačkami. Konstrukce tribuny je provedena z monolitického pohledového železobetonu, nosná konstrukce zastřešení je z obloukových ramenátů z lepeného lamelového dřeva. Na této konstrukci je proveden záklop z nosných palubek a jako krytina bylo použito měkčené PVC.


Náchodský stadion Hamra Náchodský stadion Hamra

Náchodský stadion Hamra Náchodský stadion Hamra

Další v galerii 45

Další zprávy /