Dnes
Teplota: 18.2 °C

Pátek, 30.06.2017Náchod a Hirošimu pojí historie i současnost

Náchod a Hirošimu pojí historie i současnost


Pátek 30. června 2017 je pro Náchod významným dnem ve vzájemných vztazích s japonskou Hirošimou.

Právě dnes Hirošimu navštívil starosta Náchoda Jan Birke, který doprovází předsedu vlády Bohuslava Sobotku ve vládní delegaci v Japonsku. Náchod a Hirošimu spojuje již více než sto let osoba architekta Jana Letzela, podle jehož návrhu byl v roce 1915 dostavěn Průmyslový palác (Atomový dóm). Díky své bytelnosti se části této stavby zachovaly a staly se jednou z připomínek smutné události světové historie z roku 1945. Budova byla v roce 1996 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Vzácné fragmenty Atomového dómu obdržela i Česká republika jako dar právě od Japonska a v současné době jsou k vidění v Náchodě, v rodišti slavného architekta. 

Součástí návštěvy Hirošimy byla prohlídka muzea a uctění památky obětí druhé světové války položením věnce u památníku míru v doprovodu starosty Hirošimy pana Kazumi Matsui. 

„Starostovi Hirošimy jsem při společném setkání předal obraz Náchoda a knihu o Janu Letzelovi, která mapuje jeho náchodské kořeny a vztah k Japonsku. Hovořili jsme především o náchodském rodákovi a musím říci, že jsem navzdory utrpení, které se zde odehrálo, cítil nesmírnou hrdost. Hrdost na člověka, rodáka z Náchoda, autora stavby, jenž bude navždy připomínat hrůzy války, kdy po shození atomové bomby zahynulo během deseti vteřin 140 tisíc lidí. To se již nikdy nesmí opakovat," uvedl starosta Náchoda Jan Birke a dodal: „Panu starostovi jsem sdělil, že bych považoval za velkou čest, kdyby obě města, Náchod a Hirošimu, pojilo vzájemné partnerství. Pan Kazumi Matsui mě překvapil svojí rychlou odpovědí, že už vlastně partnery jsme. Proto si dovolím navrhnout formální stránku věci a rád bych předložil radě a zastupitelstvu města návrh tohoto partnerství. V nejbližších dnech pak připravíme oficiální dopis k rukám starosty Hirošimy s žádostí o partnerství a prostřednictvím ambasády a pana velvyslance požádám o jeho předání." 

Partnerství a vzájemná spolupráce se rýsuje především v oblasti kultury, např. účast náchodských pěveckých sborů nebo hudebních těles u příležitosti významných svátků na akcích, které připravuje japonské velvyslanectví v Praze. Spolupráce s ambasádou probíhá intenzivně již dnes, v nedávné době například připravili její pracovníci velmi zajímavou besedu pro žáky náchodské základní školy v Komenského ulici.

Dalším poutem mezi oběma městy je členství města Náchoda ve Světové lize starostů za mír (http://www.mayorsforpeace.org/), jehož členem je Náchod již od září roku 1994.


Náchod a Hirošimu pojí historie i současnost Náchod a Hirošimu pojí historie i současnost

Náchod a Hirošimu pojí historie i současnost Náchod a Hirošimu pojí historie i současnost

Další v galerii 10

Další zprávy /