Dnes
Teplota: 11.1 °C

Čtvrtek, 23.11.2017Náchodské nádraží se dočkalo významného ocenění

Náchodské nádraží se dočkalo významného ocenění


V letošním roce proběhl již 11. ročník soutěže o nejkrásnější nádraží v České republice. Cílem tohoto projektu je poukázat na dobré příklady v péči o prostředí železničních stanic, zastávek a jejich okolí. Kandidáty do ankety navrhuje veřejnost, jež zároveň rozhoduje o vítězi. Celou soutěž pak organizuje Spolek Želpage ve spolupráci s dalšími subjekty. V anketě se rozhodovalo mezi 31 nominovanými nádražími, do finále pak postoupilo 10 objektů.

Vyhlášení proběhlo v pátek 10. listopadu v Senátu za účasti senátorů, představitelů Ministerstva dopravy ČR, Správy železniční dopravní cesty, dopravců, zástupců vesnic a měst. V rámci ocenění nejkrásnějších nádraží se neztratil ani Náchod. Železniční stanice obdržela zvláštní cenu za celkovou modernizaci, její propojení s autobusovým terminálem a přívětivou péči o cestující. Náchodské nádraží se dočkalo také ocenění generálního ředitele Správy železniční a dopravní cesty pana Pavla Surého.

Ceny přebíral osobně starosta města Náchoda Jan Birke, který s potěšením uvedl: „Ocenění si velmi vážím a moc děkuji odborníkům, kteří si všimli důležitosti propojení dopravního uzlu železniční a autobusové dopravy. Lidé se tak dočkali důstojného zázemí při čekání na všechny spoje."

Jan Birke zároveň dodal, že je velkým obdivovatelem Járy Cimrmana, tedy díla Jana Svěráka, který byl předávání ocenění rovněž přítomen. Právě na náchodském nádraží čekal Jára Cimrman, génius zhmotněný Svěrákem, a to při cestě se svou družinou na severní pól a zanechal zde v dlažbě pravděpodobně otisk svého cepínu či lyžařské hůlky. Jak se traduje a je zapsáno na tabulce na vlakovém nádraží: Svého vlaku se však bohužel nedočkali, protože okolo roku 1907 byly spoje do Polska opravdu nepravidelné. On slavný výrok Varla Frištenského, postavy z Cimrmanovy hry „Dobytí severního pólu" - „... již od Náchoda se ptá, kdy už tam budem!" - je vlastně shrnutím celé této náchodské tajemné epizody o Cimrmanovi.

Přejeme všem návštěvníkům našeho náchodského nádraží, aby vždy dorazili do svého cíle v pořádku a doufejme i bez zpoždění. J


Přílohy:

Cena ředitele     (5715_7792322725.pdf / 0,41 MB)
Pamětní list     (5715_5242322739.pdf / 0,63 MB)
Titul nádraží     (5715_3892322757.pdf / 0,35 MB)

Náchodské nádraží se dočkalo významného ocenění Náchodské nádraží se dočkalo významného ocenění

Náchodské nádraží se dočkalo významného ocenění Náchodské nádraží se dočkalo významného ocenění

Další v galerii 4

Další zprávy /