Dnes
Teplota: 5.6 °C

Pátek, 30.03.2018Delegace ze Zakarpatské Ukrajiny navštívila Náchod

Delegace ze Zakarpatské Ukrajiny navštívila Náchod


Mezi Královéhradeckým krajem a ukrajinskou Zakarpatskou oblastí existuje oficiální partnerství vyjádřené  Memorandem o spolupráci.

„Memorandum o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a Zakarpatskou oblastí znamená obnovení přátelství s regionem, který je nám blízký nejen svou kulturou, ale se kterým nás spojují i desítky let společné historie," řekl hejtman Jiří Štěpán. V rámci partnerství vyšších samosprávných celků má zájem na partnerství ve smyslu „město - město" ukrajinský Ťačiv, jehož delegace, ve které nechyběl starosta města Ťačiv pan Kovač, pan Golubka, - poslanec Ťačivského okresu či paní Dotsenko, předsedkyně Regionálního ukrajinského spolku ve Východních Čechách,   navštívila Náchod.  Delegace byla přijata v prostorách obřadní síně náchodské radnice místostarosty Miroslavem Brátem a Ing. Janem Čtvrtečkou.

„Prezentovali jsme našim ukrajinským hostům historické prostory náchodské radnice, navštívili  s nimi expozici věnovanou náchodskému rodákovi architektu Letzelovi i interiéry Městského divadla dr. Čížka. Při společném rozhovoru jsme se dotkli i témat , která jsou společná jistě všem evropským samosprávám. Mezi tato témata patří  například nakládání s odpady či rozvoj městské infrastruktury, říká místostarosta Čtvrtečka.

Starosta města Ťačiv pan Kovač deklaroval zájem navázat s Náchodem partnerskou spolupráci. S mandátem od náchodské městské rady pocestuje v červnu na Zakarpatskou Ukrajinu místostarosta Miroslav Brát. Jeho úkolem je na místě ověřit a sumarizovat možnosti případné partnerské spolupráce mezi Náchodem a Ťačivem.

„Mojí představou je, že předložím kolegům radním ucelené písemné a obrazové materiály ze Zakarpatské Ukrajiny, které by pak posloužily městské radě pro další rozhodování o možném partnerství  mezi městy, jehož  stvrzením by mohla být smlouva o partnerské spolupráci ve znění těch dokumentů, jež máme  uzavřeny s našimi stávajícími partnerskými městy v Lotyšsku, Německu, Slovensku a Polsku. Jako velmi zajímavé se v kontextu Ťačivu jeví možnost opřít naše budoucí kontakty o memorandum mezi Královéhradeckým krajem a  Zakarpatskou  oblastí. Navzdory tomu, že Ukrajina není součástí EU, nemuselo by to znamenat uzavření cesty k případným společným projektům mezi Ťačivem a Náchodem. Mám tím na mysli zacílení na externí finanční zdroje typu nadnárodního programu Interreg Danube, dále Mezinárodní visegrádský fond, komunitární programy, Program U-Lead with Europe či Program Východního partnerství pro kulturu a kreativitu",  vysvětluje místostarosta Brát, v jehož gesci je agenda partnerských měst a zahraniční vztahy.   


Delegace ze Zakarpatské Ukrajiny navštívila Náchod Delegace ze Zakarpatské Ukrajiny navštívila Náchod

Delegace ze Zakarpatské Ukrajiny navštívila Náchod Delegace ze Zakarpatské Ukrajiny navštívila Náchod

Další v galerii 4

Další zprávy /