Dnes
Teplota: 5.8 °C

Úterý, 20.08.2019Ludvík a Dáša se musí hýbat - náchodským medvědům se změnilo krmení

Ludvík a Dáša se musí hýbat - náchodským medvědům se změnilo krmení


Medvědi Ludvík a Dáša žijí na náchodském zámku již od roku 1995. Medvědárium o rozměrech 74 x 12 metrů bylo zřízeno v bývalém hradním příkopu a je největší svého druhu v České republice. Zvířatům, o které pečuje společně Město Náchod, Národní památkový ústav a ZOO Dvůr Králové, poskytuje dostatečný výběh i prostor pro skotačení. Tohoto prostoru bude navíc nově více využíváno také při jejich krmení.

Ludvíkovi a Dáše je 27 let, a přestože jsou v dobrém zdravotním stavu, je třeba, aby se jednoduše více hýbali. Vyplynulo to z doporučení veterinárního lékaře, který musí provést jejich kontrolu mimo jiné vždy před dalším prodloužením povolení k jejich chovu. Kontrola byla provedena koncem letošního června a povolení bylo prodlouženo na další tři roky.

Potrava pro Ludvíka a Dášu proto již nebude podávána na zděný schod, jako tomu bylo doposud, ale bude volně rozmístěna v malém a velkém výběhu. Medvědi, kteří dostávají rostlinnou i živočišnou stravy kombinovanou s ohledem na jejich věk, kondici i povahu, si tak budou potravu sami hledat a vybírat dle momentální nálady a chuti.

Upozorňujeme návštěvníky zámku, aby se medvědům nesnažili přilepšit vhazováním potravy do výběhu. Tato forma dokrmování pro ně opravdu není vhodná a zdraví medvědů by mohla spíše ohrozit. Pokud byste je přeci jen chtěli obdarovat, přispějte finančním příspěvkem do „Medvědí kasičky", která je umístěna nad medvědáriem, nebo jim můžete darovat jejich oblíbenou pochoutku - med.

 


Ludvík a Dáša se musí hýbat - náchodským medvědům se změnilo krmení Ludvík a Dáša se musí hýbat - náchodským medvědům se změnilo krmení

Ludvík a Dáša se musí hýbat - náchodským medvědům se změnilo krmení Ludvík a Dáša se musí hýbat - náchodským medvědům se změnilo krmení

Další v galerii 5

Další zprávy /