Dnes
Teplota: 8.0 °C

Pondělí, 03.02.2020Náchod připravuje nové zázemí pro spolky, jak se vám líbí?

Náchod připravuje nové zázemí pro spolky, jak se vám líbí?


Město Náchod již dlouho hledá vhodné zázemí pro náchodské spolky, tak aby bylo vhodným místem pro jejich činnost a hlavně setkávání. Stejně dlouho je diskutováno využití proluky v Hurdálkově ulici mezi Kinem Vesmír a budovou městské policie. Ne náhodou se oba tyto záměry potkaly a díky architektonické studii z pera kanceláře Tomáš Vymetálek Architects, s.r.o., z Hradce Králové, se narodilo velmi zajímavé řešení.

Jedná se o velmi lukrativní a dobře dostupnou lokalitu v centru města, která tímto získá plnohodnotné využití. Vedení náchodské radnice se rozhodlo v tomto místě vystavět spolkový dům, který ve městě chybí a po němž různé zájmové organizace volají již delší dobu. Své zázemí pro setkávání u příležitosti výročních schůzí, pořádání přednášek, školení atd., zde najdou v konferenčním sále pro cca 50 osob spolky, jako např. Ateliér malířů a grafiků, Český červený kříž, Svaz diabetiků, Fotoklub, Náchodská divadelní scéna a mnoho dalších. Vzniknout by zde mohly i výstavní prostory pro expozice významných náchodských rodáků - spisovatele a nakladatele Josefa Škvoreckého a architekta Jana Letzela, kteří si díky světovému věhlasu zaslouží uchování trvalého odkazu v Náchodě. Projekt počítá i s menšími ateliéry a klubovnami. Nedílnou součástí bude i zřízení nového výtahu ke stávající budově Kina Vesmír, který umožní bezbariérový přístup do všech podlaží a tím využití dalších prostor pro spolkovou činnost.

Bonusem při využití této lokality je vytvoření příjemného malého náměstí s dominantním stromem, veřejným prostorem a lavičkami, čímž vznikne malebné zakoutí v samotném srdci Náchoda. Zároveň by mohla být vybudována veřejná pasáž, a to skrze spolkový dům do dvorního vnitrobloku, což by mohlo umožnit významné propojení Hurdálkovy ulice s ulicí Volovnice a podchodem pod tratí do ulice Raisovy.

V současné době v těchto místech stojí dům čp. 148, kde se narodil buditel a biskup Josef František Hurdálek. „Rádi bychom zachovali historickou stopu této budovy jako doklad původní architektury a urbanistické struktury města," vysvětlil místostarosta Jan Čtvrtečka.

„Jsme s kolegy navrhovaným řešením nadšeni. Kloubí v sobě smysluplné využití mimořádné lokality přímo v centru města, navíc s velmi citlivým splynutím se stávající zástavbou," uvedl starosta Jan Birke a dodal: „Do budoucna počítáme v těchto místech i s úpravou prostor pro důstojné zázemí městské policie."


Náchod připravuje nové zázemí pro spolky Náchod připravuje nové zázemí pro spolky

Náchod připravuje nové zázemí pro spolky Náchod připravuje nové zázemí pro spolky

Další v galerii 5

Další zprávy /