Dnes
Teplota: 1.2 °C

Čtvrtek, 25.06.2020Navzdory pandemii propojuje i nadále město Náchod generace

Navzdory pandemii propojuje i nadále město Náchod generace


logo

Prostřednictvím projektu „Přeshraniční mezigenerační integrace" - JUS, který odstartoval v květnu 2019, se od února 2020 rozběhl další semestr výuky seniorů s juniory v ZUŠ Náchod. Dále proběhly další z mnoha workshopů v Městské knihovně Náchod. Rovněž se v Náchodě uskutečnila i první česko-polská integrační dílna. Bohužel vše v březnu utnula pandemie spojená s virem Covid 19.

Do nařízení vlády, kterým ustalo veškeré společné setkávání, jsme však stačili zahájit druhý ze čtyř v projektu plánovaných semestrů výuky v ZUŠ Náchod, sejít se na dvou dalších zajímavých workshopech v Městské knihovně a uskutečnit první česko-polskou integrační dílnu.

Témata workshopů v Městské knihovně byla stolní hry a cesta vzpomínek.  Senioři společně s juniory měli možnost zavzpomínat a zahrát si hry, kterými se bavily celé generace dětí. Těsně před propuknutím pandemie se na tzv. „malé" integrační akci sešlo celkem 40 seniorů a juniorů z Klodzka a Náchoda, a to v ZUŠ Náchod. Celé jedno sobotní únorové dopoledne se tu účastníci pod vedením zručných lektorů učili novým výtvarným technikám. Výrobky z keramiky, pomalované textilní tašky, plstěné náušnice či šperky nebo tkané koberečky, které se staly výsledky jejich snažení, si pak hrdě odváželi domů. Součástí této akce byla i návštěva Muzeu starožitných kočárků, kde zaplesalo nejedno seniorské, ale i juniorské srdce. Vše pak bylo završeno chutným obědem.

Touto akcí však naše integrační mezigenerační setkávání vlivem pandemie načas ustalo. Výuka v ZUŠ Náchod byla obnovena až v druhé polovině května. Prarodiče se svými vnoučaty se sešli v Městské knihovně na osmém workshopu s názvem „Retrohraní" až těsně před prázdninami. A rovněž nemohla proběhnout další v projektu plánovaná česko-polská setkání.

Všichni doufáme a přejeme si, aby další společné setkávání po návratu z prázdnin už žádný vir nenarušil.


Přeshraniční mezigenerační integrace Přeshraniční mezigenerační integrace

Další zprávy /