Dnes
Teplota: 5.7 °C

Pondělí, 09.08.2021Tradiční žehnání chleba u příležitosti Svatovavřinecké pouti v kostele sv. Vavřince

Tradiční žehnání chleba u příležitosti Svatovavřinecké pouti v kostele sv. Vavřince


10. srpen je dnem, kdy svůj svátek slaví svatý Vavřinec - patron archivářů, knihovníků, kuchařů a koželuhů, jeden z patronů města Řím, jehož jméno nosí i dominanta náchodského Masarykova náměstí - kostel sv. Vavřince. V tomto období se v Náchodě také koná již tradiční Vavřinecká pouť spojená s poutní mší a požehnáním Vavřineckého chleba. Ta se konala dnes dopoledne právě v kostele sv. Vavřince na Masarykově náměstí. Mše svaté, kterou sloužil děkan P. Zdeněk Kubeš, se zúčastnili mimo jiné zástupci města - starosta Jan Birke, místostarostové Jan Čtvrtečka a Pavla Maršíková a poslanec a náchodský zastupitel Pavel Bělobrádek s rodinou.

Děkujeme za přípravu mše náchodskému děkanství a Pekárnám a cukrárnám Náchod, a.s. - dlouholetému sponzorovi a dodavateli výtečného svátečního chleba!

 

Z historie:

V Náchodě byl starý zvyk, že sedláci přinášeli na Vavřineckou mši do kostela chléb upečený z čerstvé sklizně obilí a kladli ho před oltář, kde ho kněz při mši vysvětil. Obřad měl přinést dobrou úrodu při žních a vyjadřoval úctu lidí k chlebu, jako základní potravě. Rozkrájený svěcený chléb poté sedláci rozdávali čeledi a chudým lidem kolem kostela.

Na tento dávný zvyk navazuje nynější slavnostní svěcení chleba na Vavřinecké mši a jeho rozdávání věřícím i veřejnosti na Masarykově náměstí. Ochutnání chleba přinese štěstí a navíc je chléb velmi chutný.

 

 

 


Tradiční žehnání chleba u příležitosti Svatovavřinecké pouti v kostele sv. Vavřince Tradiční žehnání chleba u příležitosti Svatovavřinecké pouti v kostele sv. Vavřince

Tradiční žehnání chleba u příležitosti Svatovavřinecké pouti v kostele sv. Vavřince Tradiční žehnání chleba u příležitosti Svatovavřinecké pouti v kostele sv. Vavřince

Další v galerii 5

Další zprávy /