Dnes
Teplota: 3.2 °C

Úterý, 20.11.2018Stěhování odborů z budovy soudu do Zámecké ulice

Stěhování odborů z budovy soudu do Zámecké ulice


Již na jaře jsme vás informovali, že letošní rok bude ve znamení stěhování pracovníků Městského úřadu v Náchodě z budovy okresního soudu v ulici Palachova do nově rekonstruované budovy v Zámecké ulici. Od začátku roku tato čtyřpodlažní budova v křižovatce ulic Zámecké a Tyršovy naproti ZUŠ prochází celkovou rekonstrukcí právě pro potřeby pracovníků odborů, které doposud sídlily v budově soudu. Jedná se o tyto odbory MěÚ: odbor sociálních věcí a školství, odbor výstavby a územního plánování, odbor životního prostředí a odbor obecní živnostenský úřad.

 

A proč se vlastně úředníci stěhují?

Protože od původního záměru výstavby nové budovy soudu „U Bílé růže" stát, resp. ministerstvo spravedlnosti, upustilo. I s ohledem na vysokou cenu, bylo nutné hledat nové řešení, a proto se budova, ve které nyní okresní soud sídlí v přízemí, vrátila po náročných jednáních do vlastnictví státu. Město Náchod hledalo nové prostory, kam přestěhuje cca 70 pracovníků ze čtyř odborů. Vlastnímu nákupu budovy v Zámecké ulici přecházela řada jednání se státem, potažmo Úřadem pro zastupování státu ve věci majetkových. Ten s městem zahájil jednání o možnosti převedení budovy soudu zpět na stát výhradně pro potřeby ministerstva spravedlnosti již v roce 2016. Nakonec došlo k oboustranně výhodné dohodě. Stát ušetří finanční prostředky za výstavbu nové soudní budovy a získá budovu, která byla za tímto účelem v minulosti postavena. Město rekonstrukcí administrativního objektu v ulici Zámecká získá moderní budovu s nižšími provozními náklady v centru města s dotací ze státního rozpočtu. Současně se zefektivní výkon státní správy a město nabídne občanům prostory přívětivější pro občany. Zároveň se město Náchod po dokončení celého procesu vrátí do majetku velmi důležitý pozemek současného parkoviště „U Bílé růže".

 

Kdy dojde k přestěhování odborů?

Stavební úpravy objektu v Zámecké ulici včetně přístavby spisovny jsou již u konce a v průběhu listopadu se tak mohou začít stěhovat jednotlivé agendy i s úředníky do nově upravených prostor. Toto stěhování bude pro všechny velmi náročné a neobejde se bez částečného omezení provozu na jednotlivých odborech, které budou do konce roku 2018 přestěhovány do nově zrekonstruovaných a moderně vybavených prostor. Vstup do budovy, stejně jako všechna čtyři podlaží jsou plně bezbariérové, v přízemí je situována hlavní podatelna s recepcí a jednotlivé odbory mají k dispozici jednací místnosti pro možnost nerušeného a klidného jednání s občany. Tím je odstraněn i možný nedostatek soukromí při projednávání některých životních situací s úřady.  Věříme, že nové prostory městského úřadu budou příjemnější nejen pro jeho pracovníky, ale hlavně pro vás, pro občany, kteří zde budete vyřizovat své záležitosti. Prosíme o vaši shovívavost během stěhování a za případné komplikace s tím spojené se předem omlouváme.

Aktuální harmonogram stěhování odborů výstavby a územního plánování, životního prostředí, sociálních věcí a školství a obecní živnostenský úřad z budovy okresního soudu v Palachově ulici od nové budovy v ulici Zámecké najdete v příloze.


Přílohy:

Harmonogram     (6181_6222133146.pdf / 0,51 MB)

Ilustrační foto Ilustrační foto

Další zprávy /