Dnes
Teplota: 8.0 °C

Středa, 16.05.2012Cítíme zodpovědnost za vzdělávání pedagogických pracovníků náchodských mateřských škol

Cítíme zodpovědnost za vzdělávání pedagogických pracovníků náchodských mateřských škol


Město Náchod podalo v loňském roce žádost o dotaci na projekt vzdělávání pedagogických pracovníků zřizovaných mateřských škol. "S žádostí jsme uspěli a podařilo se nám tak získat dotaci z veřejných prostředků ve výši téměř 848.000 Kč, z toho je 85 % financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a 15 % ze státního rozpočtu", upřesnila výši dotace místostarostka města Náchoda Drahomíra Benešová.  

Projekt, který bude realizován od 1. 5. do 31. 12. 2012 řeší zejména otázku efektivního vzdělávání pedagogických pracovníků a vedoucích pracovníků mateřských škol zřizovaných městem Náchod.  

A o co vlastně jde? Hlavním pilířem projektu je komplex vzdělávacích aktivit doplněný o moderní metody sdílení dobré praxe. Obsah vybraných seminářů je koncipován s důrazem na využívání inovativních pedagogických metod umožňujících systematické zvyšování kvality a efektivity vzdělávací organizace. "Jednoduše řečeno, vzdělávací semináře pro vedoucí pracovníky mateřských škol budou zaměřeny na zvyšování jejich profesionální úrovně, osobnostní rozvoj i rozvoj manažerských dovedností. Nedílnou součástí je pak vzájemná výměna informací a zkušeností z praxe", vysvětlila místostarostka. 
  Město Náchod chce realizací tohoto projektu podpořit spolupráci jednotlivých mateřských škol a zároveň rozšířit oblast spolupráce přímo s městem, tedy zřizovatelem. "Výstupem projektu bude soubor zrealizovaných vzdělávacích aktivit, semináře, moderovaná diskuse vedoucích pracovníků, moderovaný workshop pedagogů nebo zveřejnění souboru příprav na přímou pedagogickou činnost učitelů a mnoho dalších aktivit", uvedla D. Benešová. 
  Projekt je koncipován v souladu s cílem koncepce plánovaného kariérního systému pro učitele, jehož zavedení je plánováno od roku 2014/2015. 

Dalším přínosem bude vybavení jednotlivých zúčastněných mateřských škol počítačovou a prezentační technikou v celkové hodnotě 211.540 Kč. "To nám umožní podpořit zvyšování znalostí a dovedností pedagogů mateřských škol v oblasti využití informačních a komunikačních technologií ve výuce při předškolním vzdělávání", dodala místostarostka. 

Právě zítra, tj ve čtvrtek 17. května, proběhne v budově Městského úřadu Náchod (ulice Palachova 1303) slavnostní zahájení projektu za účasti vedoucích pracovníků ze všech mateřských škol zřizovaných městem Náchod a dalších členů projektového týmu. Projekt oficiálně zahájí Mgr. Drahomíra Benešová, která je také nositelkou myšlenky projektu.


ilustrační foto ilustrační foto

Další zprávy /