Dnes
Teplota: 5.1 °C

Pondělí, 16.11.2020Užijte si zimní sezónu v Kladském pomezí

Užijte si zimní sezónu v Kladském pomezí


Zima se blíží a společně s ní také období zimních radovánek a sportů. Doufejme, že ta letošní bude na sněhovou pokrývku bohatší než ta loňská, protože rozmanitý reliéf krajiny Kladského pomezí má co nabídnout i v této roční době. A pokud ne, k sousedům do Orlických hor a Krkonoš naštěstí není daleko.

V případě příznivého počasí je však Kladské pomezí doslova rájem běžkařů. Najdete tu více než 300 km upravovaných tratí, pro které je charakteristické pozvolné stoupání, mírné sjezdy a pohádkové výhledy do kraje. Nejvýše položené tratě najdete v okolí Janoviček, v Jestřebích horách a v okolí Machova. Z Machova se můžete vydat také na trasy na polské straně hranice, ve Stolových horách v okolí Karlówa. Naopak nejníže položená trasa vede z České Skalice do malebného Babiččina údolí a je udržována pouze za opravdu dobrých sněhových podmínek. Pokud si rádi užíváte pohledy na zajímavé scenerie, je pro vás jako stvořený okruh, který prochází pod Adršpašskými skalami. 

Příznivci bílé stopy se v letošní sezóně mohou těšit i na několik nově upravovaných tratí. Jednou z nich je trasa vedoucí na Hvězdu a dále k Božanovskému Špičáku. Další najdete v Jestřebích horách. Začíná u vleku v Radvanicích, navazuje na hřebenovou trasu a pokračuje přes Paseky až na Žaltman.

Běžkařům na míru byl vytvořen web www.ski.kladskepomezi.cz, na kterém naleznete přehledný seznam tratí v jednotlivých oblastech Kladského pomezí. Hned úvodní strana prozradí, kolik tras je aktuálně sjízdných. Přečíst si tu můžete i aktuality týkající se údržby, která je v jednotlivých oblastech zajišťována mnoha nadšenci a dobrovolníky. Úprava tratí v Kladském pomezí je finančně podpořena také dotací Královéhradeckého kraje.

 


Zima v Kladském pomezí Zima v Kladském pomezí

Zima v Kladském pomezí Zima v Kladském pomezí

Další zprávy /