Dnes
Teplota: 9.2 °C

19.05.2023   Co lze dát do pytle žluté barvy-plast?

Zasláno: 18.05.2023
Zveřejněno: 19.05.2023

Obsah:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mohu dát do žlutého kontejneru a žlutého pytle na plast?Dobrý den, chtěl bych se zeptat co mohu dát do žlutého kontejneru a žlutého pytle na plast?

- pet láhve

- obalový plast folie

- tvrdý plast

- technický plast

- polystyrén

V jednom článku na www firmy DOPNER - SPECIALISTÉ NA ODPADOVÉ NÁDOBY JSEM SE DOČETL:

Co patří do žlutého kontejneru na plasty

Nejčastěji vyhazujeme plastové obaly, zpravidla od potravin. Na nich je ze zákona povinno uvádět, z jakého materiálu byly vyrobeny, což usnadňuje proces následné recyklace. Do plastů patří produkty označené symboly (LD/HD)PE, PP a PS (polyetylen, polypropylen a polystyren), případně jejich kombinaci. Dále vhazujeme PET lahve, pěnový polystyren a další výrobky z plastů (například dětské hračky). Pozory všechny plasty vhazované do žlutých kontejnerů by měly být čisté!

Nemám v tom úplně jasno.

Děkuji předem za odpověď

S pozdravem Krtička


Zpracováno:

Předáno k vyjádření Ing. Ondřeji Poulovi, vedoucímu odboru životního prostředí,


Vyjádření:
19.05.2023
Dobrý den,
do žlutých kontejnerů a pytlů patří zejména obalové plasty, kterých je většina. Rovněž je možno do nádob a pytlů ukládat některé plastové výrobky z domácnosti, např. nádobí, které však nesmějí obsahovat neplastové součásti (např. kbelík s kovovým držadlem, nůž s plastovým držadlem) nebo teflon.
Důležitější je spíše výčet, co do žlutých nádob a pytlů nepatří, a to:
- znečištěné stavební plasty (obaly od stavebních hmot, PVC podlahové krytiny, pěnový polystyren apod.), plastové izolace kabelů, elektroinstalační plasty, plastová okna, dveře, potrubí atd.
- znečištěné obaly např. od nátěrových hmot, minerálních olejů
- kompozitní plasty, např. různé lamináty, plasty z karosérií automobilů
- termosety, např. bakelitové výrobky
- výrobky z licích pryskyřic (epoxid, dentakryl atd.)
- polyuretanové výrobky
- bioplasty určené ke kompostování
- pryž a silikonové výrobky
- porcelán, keramika, sklo
- elektronické výrobky a součásti
Do žlutých kontejnerů je v Náchodě navíc možno odkládat vrstvené obaly, tj. nápojové kartony TetraPak. V případě pytlového sběru je pro vrstvené obaly k dispiozici oranžový pytel, do žlutého pytle tyto obaly nepatří.
Plastové odpady odkládané do kontejnerů a pytlů musejí být samozřejmě upraveny tak, aby měly co nejmenší objem. Obaly od potravin by měly být pokud možno čisté, aby neobtěžovaly okolí zápachem a nelákaly různé živočichy.
S pozdravem

 

Ondřej Poul, odbor ŽP