Dnes
Teplota: 8.8 °C

KAHAN III.

Typ: muzeum
Adresa:   
Sídlo: Dobrošov
Obec: Dobrošov
Region: 
Telefon:  605 571 575
Internet: http://kahan3.wz.cz
Datum výstavby: 
Datum zániku: 
Sloh: 
Architekt: 
Stavitel: 

Popis

Jedná se o objekt bývalého válečného pracoviště Státní Tajné Bezpečnosti, dlouhodobě utajované, nacházející se v lesích mezi obcemi Dobrošov a Česká Černá, na trase Náchod – Nový Hrádek. Původně se jednalo o objekt z rozsáhlého systému československého předválečného opevnění. Po pečlivém výběru si právě tento objekt vybralo v sedmdesátých letech minulého století Federální ministerstvo vnitra a začala zde několikaletá přestavba.
Nyní je zde unikátní možnost prohlédnout si toto „tajné“ pracoviště poté, co jej Ministerstvo vnitra v roce 1990, a to po mnoha stavebních úpravách dle mnohaletých projektů a instalacích nadstandardních zařízení, opustilo. Stavba KAHAN III měla doplňovat i přestavbu na bývalé dělostřelecké tvrzi Hanička v Orlických horách.
Objektem Vás provedou vyškolení průvodci z Klubu československého opevnění z let 1935-38 Montace, a seznámí vás nejen s historií, ale také s veškerým zařízením pořízeným za peníze tehdejších daňových poplatníků. Většina zařízení je po generálních opravách znovu provozu schopných, za zmínku určitě stojí strojovna se třemi turbodiesel agregáty, každý o výkonu 140 kW a především to, že jeden z nich je funkční… Uvnitř objektu se kromě zařízení nacházejí i doplňující expoziční materiály, které připomínají dobu před necelými 20-ti lety. Členové Klubu provedli mnoho rekonstrukčních prací, aby nyní mohli ukázat toto monumentální dílo v celé své kráse veřejnosti.
Muzeum je přístupné o sobotách a nedělích (aktuální informace o otevírací době jsou umístěny na informační ceduli záchytného parkoviště Pevnosti Dobrošov a také u srubu Můstek) od 10 do 19 hodin. Přístup je značen pomocí turistických značek černé barvy doplněných šipkami muzea.
Prohlídka rozhodně stojí za to. Až budete vymýšlet plán na sobotní či nedělní výlet, co takhle navštívit muzeum KAHAN III?
Káťa Dršková, návštěvnice


Fotografie