Dnes
Teplota: 18.6 °C

Pondělí, 22.01.2018Projekt Čapek mapuje život Josefa, Karla a Heleny Čapkových v Královéhradeckém kraji

Projekt Čapek mapuje život Josefa, Karla a Heleny Čapkových v Královéhradeckém kraji


„Kde jinde nežli v rodném kraji by se měl zrodit takový projekt, ojedinělého charakteru, který si Čapkové a jejich ctěná rodina vřele zaslouží. Projekt Čapek neboli návraty domů do kraje, který se rozprostírá pod hradbou hraničních Krkonoš a v údolích mezi dvěma líbeznými řekami - Úpou
a Metují - představuje krajinu hluboce spjatou nejen s čapkovskou, ale všeobecně českou literární tradicí; projekt, který si zaslouží velkou pozornost."

Hasan Zahirović, znalec díla sourozenců Čapkových, překladatel a pedagog


U příležitosti 100. výročí založení Československé republiky dochází ke spuštění nového webu věnovaného Karlu, Josefu a Heleně Čapkovým. Na adrese www.karelcapek.cz naleznete průvodce místy v Královéhradeckém kraji spjatými se životem známé sourozenecké trojice.

Výlety na webu jsou vhodné nejen pro fanoušky literárního díla Karla, Josefa a Heleny Čapkových, ale také pro rodiny s dětmi. Navštívit budou moci rodiště sourozenců (Hronov, Malé Svatoňovice), místo, kde strávili dětství (Úpice a Žernov), studovali (Hradec Králové, Vrchlabí, Žacléř) a také Špindlerův Mlýn, kam odcestoval Karel Čapek s budoucí manželkou Olgou Scheinpflugovou
a sestrou Helenou na dovolenou. Na těchto místech také turisté obdrží v informačních centrech papírovou mapu, která jim zpříjemní nejen poznávání životních osudů rodiny Čapkových, ale upozorní je i na další atraktivity v okolí.

 

Rodiny s dětmi se mohou vydat po stopách klobouku z Tulácké pohádky od Karla, setkat se s vodníky, objevit tajemství galaxie, vidět staré hračky v žacléřském muzeu a na ty zvídavé čeká Muzeum chytré zábavy Pod čepicí. Dospělí se zajisté po seznámení s rodným domem
(v současnosti muzeum) Karla Čapka v Malých Svatoňovicích rádi pokochají výhledy
z blízké rozhledny Žaltman či Bílé věže. Nechají se provést Mlýnem Dřevíček, navštíví měděný důl Bohumír a podívají se k Pramenu Labe.

 

Mapa i web vznikly ve spolupráci jmenovaných měst a obcí spolu s destinačními společnostmi Hradecko, Krkonoše, Branka o.p.s. a CzechTourism. Projekt byl podpořen dotací Královéhradeckého kraje.
Více informací naleznete na adrese www.karelcapek.cz


Projekt Čapek Projekt Čapek

Další zprávy /