Dnes
Teplota: 8.6 °C

Čtvrtek, 25.10.2018Starosta Náchoda Jan Birke ocenil příslušníky Integrovaného záchranného systému za mimořádný přínos pro město a jeho občany

Starosta Náchoda Jan Birke ocenil příslušníky Integrovaného záchranného systému za mimořádný přínos pro město a jeho občany


V pondělí 22. října 2018 se v obřadní síni náchodské radnice uskutečnilo slavnostní předání ocenění starosty Náchoda příslušníkům integrovaného záchranného systému za jejich přínos pro město Náchod a jeho občany.

„Letos mám tuto příležitost ocenit hasiče, záchranáře a policisty za jejich obětavou práci, již popáté. Je to pro mě každoročně velká čest, poděkovat prostřednictvím předání medailí vybraným zástupcům za práci všech příslušníků těchto složek," uvedl starosta Jan Birke v úvodu předání ocenění a dodal: „Zvláštní poděkování patří také všem rodinným příslušníkům, protože právě hasiči, záchranáři a policisté své povinnosti vykonávají obětavě mnohdy na úkor právě jich. Bez zázemí a podpory rodiny by se neobešli a potažmo ani my všichni, kteří jejich pomoc v krizových situacích potřebujeme." 

Slavnostního aktu se vedle starosty města Jana Birke zúčastnili: místostarostka Náchoda Pavla Maršíková, za Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje - brig. gen. Ing. František Mencl, ředitel a plk. Ing. David Pouč, vedoucí územního odboru Náchod, za Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje - MUDr. Libor Seneta, ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje a vedoucí záchranářka, Mgr. Bc. Diana Vajsarová, za Policii ČR - plk. Mgr. Radek Bohuslav, vedoucí územního odboru Náchod Policie ČR, plk. Bc. Petr Špaček, zástupce vedoucího a velitel Městské policie Náchod Bc. Petr Valica.

 

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje - Územní odbor Náchod 

mjr. Bc. Pavel Čižmář nastoupil k hasičskému záchranného sboru v roce 1992 jako hasič na stanici Jaroměř. Po absolvování odborných a specializačních kurzů vykonával v období 1994 - 2001 funkci  velitele družstva na stanici Jaroměř a dále pak v letech 2001 - 2016 funkci velitele stanice Jaroměř. Od 1.1.2017 převzal od mjr. Ing. Miroslava Josefiho funkci velitele centrální stanice Náchod. Svými praktickými zkušenostmi a zodpovědným přístupem přispívá k výchově mladších kolegů. Aktivně se podílí na odborné přípravě a spolupráci s jednotkami sborů dobrovolných hasičů okresu Náchod. 

nprap. Jaroslav Hanzl nastoupil k hasičskému záchrannému sboru v roce 2002 na stanici Broumov jako hasič. Po absolvování vstupní odborné přípravy a kurzu strojníka byl ustanoven do funkce hasič-strojník. Svým aktivním přístupem i mimoslužební činností se postupně vypracoval na velitele družstva na stanici Broumov, kterým byl jmenován v roce 2009. V roce 2013 byl ustanoven do funkce velitele družstva na stanici Náchod. V této funkci pracuje i v současnosti. Pan Hanzl absolvoval řadu specializačních kurzů, a zkušenosti v nich nabyté využívá při vedení podřízených příslušníků. Reprezentuje hasičský záchranný sbor na sportovních soutěžích a aktivně se věnuje práci s dětmi. 

nprap. Bedřich Němeček nastoupil k hasičskému záchrannému sboru v roce 1996 jako hasič na stanici Náchod. Po absolvování vstupní odborné přípravy, strojního kurzu a dalších specializačních kurzů byl v roce 2001 ustanoven do funkce velitele družstva. V této funkci pracuje i v současnosti. V březnu 2013 absolvoval akreditovaný kurz „Neodkladné zdravotnické pomoci" a je jedním z instruktorů první pomoci na územním odboru Náchod. Reprezentuje hasičský záchranný sbor na sportovních soutěžích a aktivně se podílí na činnosti jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Velkém Poříčí. 

 

SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ NÁCHOD 

Milan Kligl je členem jednotky SDH Náchod, aktivním členem SDH Běloves. Od devadesátých let minulého století podílí na práci s mládeží v okrese Náchod. Zajišťuje a organizuje veškeré aktivity týkající se soutěží, letních táborů a dotací v oblasti práce s mládeží a sportu. V SDH Běloves je od roku 2003 jedním z hlavních organizátorů soutěží pořádaných sborem, tj. Memoriálu Jirky Beka a Běloveskýho kila. Díky němu a jeho synovi, Patrikovi, se Běloveský kilo stalo v roce 2017 součástí prestižního seriálu Východočeských stovek.

Milan Kligl je také neocenitelným pomocníkem při organizaci volebních výročních valných hromad sboru a poradcem v oblasti získávání dotací na činnost dětí a mládeže prostřednictvím KHK a MŠMT.

Díky jeho pečlivé práci a kontaktům se běloveský sbor může při oslavách pochlubit asi největší a nejpečlivěji připravenou a okomentovanou výstavou a ukázkami techniky. 

Jmenovanému hasiči, který nemohl být přítomen, předá starosta Jan Birke ocenění osobně na výroční schůzi sboru.

 

 

ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 

Bc. Milena Vrábelová pracuje jako zdravotnický záchranář ve výjezdovém středisku Náchod, a to od již od vzniku ZZS KHK, tedy od roku 2004. Svou práci vykonává pečlivě a na velmi vysoké profesionální úrovni. Za své dosavadní působení absolvovala, a tedy i pomohla více jak 4000 pacientům z Náchoda a blízkého okolí.  

ZZS KHK - výjezdové středisko Náchod a tedy i Město Náchod výborně reprezentuje také ve svém volném čase. Pod hlavičkou Vodní záchranné a dopravní služby je hlavní pořadatelkou a organizátorkou jedné z největších celostátních záchranářských soutěží s mezinárodním přesahem - ROZKOŠ RESCUE.  Letos proběhl již 15. ročník této všeobecně uznávané soutěže.  Každoročně se soutěže účastní několik desítek soutěžních týmů z ČR i ze zahraničí. 

Paní Bc. Milena Vrábelová zároveň působí jako odborný garant a lektor první pomoci pro Vodní záchrannou službu Českého červeného kříže a v letní sezóně zajišťuje a organizuje nepřetržitou zdravotnickou službu na vodní nádrži Rozkoš. 

 

POLICIE ČR - ÚZEMNÍ ODBOR NÁCHOD 

Nadporučík Ing. Pavel Hlaváč, vedoucí DI Náchod. Ve funkci působí od 1. 12. 2009, kromě vedení dopravní policie, kdy je vzorem pro své kolegy a podřízené policisty, se osobně podílí na systémových opatřeních spojených s řešením dopravně bezpečnostní situace v náchodském regionu. Pod jeho vedením náchodská dopravní policie kromě jiného dosahuje nadprůměrných výsledků v odhalování řidičů řídících motorová vozidla pod vlivem omamných a psychotropních látek a alkoholu. Velmi významný je i jeho přínos v oblasti preventivních aktivit v souvislosti s bezpečností silničního provozu. 

Praporčík Ing. Martin Novotný nastoupil do služebního poměru policie v roce 2002. Po absolvování základní odborné přípravy byl zařazen na obvodní oddělení v Náchodě, kde v současnosti působí jako zpracovatel zabývající se dokumentací případů se známým pachatelem. Praporčík Novotný je zkušený policista, který příkladně plní své služební povinnosti a svým nasazením a iniciativním přístupem přispívá k prosazování dobrého jména policie v místě svého služebního působení.

 

 

 

MĚSTSKÁ POLICIE NÁCHOD 

Strážník Jan Dvořák je iniciátorem zařazení kolektivu strážníků Městské policie Náchod do systému dobrovolných záchranářů (First Responderů). Shodou okolností společně s kolegou Kosařem přijali první výzvu pro Městskou policii Náchod z operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje k výjezdu k nahlášené zástavě krevního oběhu ve sportovní hale v Náchodě. U ženy zkontrolovali základní životní funkce a následně zahájili kardiopulmonální resuscitaci a přípravu k použití AED.  Pacientku si následně převzala k dalším úkonům nutným k zajištění životních funkcí posádka Rychlé lékařské pomoci.

Strážník Dvořák u městské policie působí jako instruktor střelecké, zdravotní a tělesné přípravy a tím přispívá k rozvoji odbornosti a vycvičenosti strážníků. 

Strážník Roman Kosař se společně se strážníkem Janem Dvořákem účastnil výjezdu k nahlášené zástavě krevního oběhu. Poskytnutím první pomoci přispěli k záchraně života postižené. V červnu letošního roku byli opět společně se strážníkem Dvořákem přivoláni k opilému muži na vlakovém nádraží. Na místě rozpoznali, že se nejedná o opilost, ale o počátek hypoglykemického šoku. Poskytnutím pomoci zabránili jeho prohloubení (nebo rozvinutí?). Strážník Kosař se díky svým znalostem a odbornosti podílí na zvyšování bezpečnosti občanů v ulicích města. 

 

Součástí slavnostního ceremoniálu u příležitosti slavnostního udílení ocenění starosty za mimořádný přínos pro město Náchod a jeho občany za rok 2018 bylo také udílení služebních ocenění Policie ČR příslušníkům Královéhradeckého ředitelství Policie, Územního odboru Náchod.

 

 

Všem oceněným blahopřejeme!


Starosta Náchoda Jan Birke ocenil příslušníky Integrovaného záchranného systému Starosta Náchoda Jan Birke ocenil příslušníky Integrovaného záchranného systému

Starosta Náchoda Jan Birke ocenil příslušníky Integrovaného záchranného systému Starosta Náchoda Jan Birke ocenil příslušníky Integrovaného záchranného systému

Další v galerii 17

Další zprávy /