Dnes
Teplota: 8.5 °C

Úterý, 11.12.2018Rozpočet na rok 2019 schválen

Rozpočet na rok 2019 schválen


Náchodští zastupitelé na svém jednání v pondělí 10. prosince schválili rozpočet města Náchoda na rok 2019. Jeden z největších rozpočtů v historii města v celkovém objemu 540 mil. Kč počítá opět s výraznou položkou ve výši 140 mil. Kč na investice. „V příštím roce budeme především dokončovat investiční akce zahájené v roce letošním, jako např. stavbu nové hasičské zbrojnice (8 mil. Kč z celkových nákladů 22,5 mil. Kč), výstavbu Malých lázní (14 mil. Kč z celkových nákladů 20 mil. Kč) nebo novou komunikaci, která propojí ulice Raisova a Parkány (10,8 mil. Kč z celkových nákladů 18 mil. Kč)," upřesnil starosta Náchoda Jan Birke. 

Další velké investice se dočkají obyvatelé příměstské části Babí, kteří se mohou těšit na výstavbu nového sportovně-kulturního centra. „V závislosti na úspěšnosti v česko-polských projektech připravujeme mimo jiné rekonstrukci a modernizaci šaten a zázemí Jiráskova koupaliště (14,5 mil. Kč) nebo úpravu a zvýšení kapacity sběrného dvora (9 mil. Kč)," doplnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Nemalé finanční prostředky bude město investovat jako každoročně také do obnovy veřejného osvětlení a oprav a údržby městského majetku. 

Jako novou položku do rozpočtu s nulou načetli zastupitelé nákup a umístění mechanických závor, které nedávno v rámci modernizace trati demontovalo SŽDC u náchodského nádraží. Tomu předcházela petice za „záchranu šraněk" a jednání starosty města s generálním ředitelem SŽDC, s.o.

„S radostí mohu konstatovat, že jednání bylo úspěšné a SŽDC je ochotno nám závory odprodat tzv. za cenu šrotu. V těchto dnech jsem již v kontaktu s ředitelem organizační jednotky SŽDC v Hradci Králové a společně budeme řešit vlastní postup převodu. Poté budeme společně buď prostřednictvím Komise pro záměry města nebo v rámci konkrétního jednání se zástupci všech stran zastoupených v Zastupitelstva města Náchoda debatovat o tom, kde budou dnes již historické závory umístěny," uvedl starosta Jan Birke.


Ilustrační foto Ilustrační foto

Další zprávy /