Dnes
Teplota: 6.8 °C

Pátek, 21.06.2019Náchodská jednotka dobrovolných hasičů převzala novou budovu hasičské zbrojnice

Náchodská jednotka dobrovolných hasičů převzala novou budovu hasičské zbrojnice


V pátek 21. června 2019 předali představitelé města Náchoda - starosta Jan Birke a místostarostové Jan Čtvrtečka, Pavla Maršíková a František Majer za přítomnosti ředitele HZS KHK brig. gen. Františka Mencla, ředitele územního odboru Náchod plk. Davida Pouče, starosty Krajského sdružení hasičů Jiřího Orsáka, starosty Okresního sdružení hasičů Ivana Krause a mnoha dalších hostů, novou budovu hasičské zbrojnice v Raisově ulici do užívání Jednotce sboru dobrovolných hasičů Náchod - družstvu Náchod. Starosta Jan Birke při této příležitosti odhalil společně s autorkou Paulinou Skavovou medailon ztvárňující sv. Floriána, patrona hasičů, umístěný na fasádě nové budovy.

Slavnostní akt předání do rukou hasičů byl pak zakončen požehnáním děkana Římskokatolické farnosti - děkanství Náchod P. Mgr. Zdeňka Kubeše. Ten požehnal nejen nové budově, ale zejména všem hasičům, kterým bude sloužit jako zázemí pro jejich záslužnou práci pro obyvatele Náchoda a okolí.

„Tato stavba je pro nás všechny splněným snem, pro mě osobně završením slibu, který od nás „dobráci" před lety dostali. Proto jsem dnes rád předal do rukou dlouholetého bývalého starosty sboru Václava Černého symbolicky kolaudační rozhodnutí. Před několika měsíci jsme mu předávali s radostí stavební povolení a dnes už tu můžeme stát v dokončené stavbě. Poděkování patří všem, kteří se na plnění tohoto snu podíleli, projektantům, stavbařům, ale i všem hasičům, kteří se od počátku výrazně podíleli svými připomínkami a zkušenostmi na tom, že vzniklo toto důstojné zázemí," uvedl starosta Jan Birke.

Náchodská jednotka, která v současné chvíli čítá 20 aktivních členů, vyjíždí prioritně ke všem událostem v katastru města Náchoda, ale i mimo něj. Povolání jednotky je prostřednictvím Krajského a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Dalšími výjezdovými družstvy v jednotce Náchod jsou družstva Běloves, Lipí, Dobrošov, Jizbice, Babí, Pavlišov a v celé jednotce Náchod je zařazeno cca 90 výjezdových hasičů. Ročně Jednotka SDH Náchod vyjíždí k více než stovce událostí v katastru města Náchoda a jeho okolí.

 

„Nová hasičská zbrojnice je vybavena moderním zařízením vyhlášení poplachu, dílnou, odsáváním výfukových plynů a moderním zázemím pro zasahující hasiče. V místě bude možné provádět údržbu a servis dýchací techniky všech družstev jednotky Náchod, provádět školení a výcvik celé jednotky Náchod," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka a dodal: „Poděkování patří i hasičkám a všem rodinným příslušníkům za jejich trpělivost, pomoc, ochotu a podporu, bez které se dobrovolní hasiči neobejdou."

V přízemí budovy se nachází prostor pro parkování prvovýjezdové cisterny Scania, velitelského vozu OPEL a dopravního automobilu Ford.

 

Dobrovolní hasiči rádi ve svých řadách uvítají nové členy, kteří by byli ochotni ve svém volném čase pomáhat občanům města Náchoda, a zvou širokou veřejnost na zítřejší den otevřených dveří.


Náchodská jednotka dobrovolných hasičů převzala novou budovu hasičské zbrojnice Náchodská jednotka dobrovolných hasičů převzala novou budovu hasičské zbrojnice

Náchodská jednotka dobrovolných hasičů převzala novou budovu hasičské zbrojnice Náchodská jednotka dobrovolných hasičů převzala novou budovu hasičské zbrojnice

Další v galerii 12

Další zprávy /