Dnes
Teplota: 11.3 °C

Úterý, 25.06.2019Vznik společného podniku Města Náchoda a innogy Energo s.r.o. ušetří domácnostem v Náchodě náklady za teplo

Vznik společného podniku Města Náchoda a innogy Energo s.r.o. ušetří domácnostem v Náchodě náklady za teplo


Zastupitelé města Náchoda na svém jednání v pondělí 24. 6. 2019 schválili dokumenty umožňující vznik společného podniku Města Náchod a společnosti innogy Energo, s.r.o.

Schválená společenská smlouva, směnná smlouva a dohoda o výkonu práv společníků tak umožní vznik společnosti s názvem innogy Energetika Plhov-Náchod, s.r.o.

Její základní kapitál bude k 1. 8. 2019 činit 128.823.000 Kč. Podíl města činí 9.017.610 Kč (hodnota majetku města vloženého formou výměníkových stanic oceněných znaleckým posudkem) a podíl firmy innogy Energo, s.r.o., ve výši 119.805.390 Kč. Celková hodnota nového podniku je složena z vloženého hmotného majetku celkem za 27.634.000 Kč a cash peněz 101.189.000 mil. Kč. Vlastnické podíly tak činí 7 % Město Náchod a 93 % innogy Energo, s.r.o.

"Vznik nové společnosti přinese městu roční zisk v objemu 220-230 tis. Kč a co je hlavní, především příznivější ceny tepla pro zákazníky v Náchodě včetně domácností," upřesnil starosta Jan Birke a dodal: "Rád bych poděkoval všem zastupitelům, kteří schválili tento krok celkem 26 hlasy z 26 přítomných zastupitelů a umožnili tak svým rozhodnutím spolupráci, jejíž základní myšlenkou je dosažení příznivé ceny tepla pro zákazníky - obyvatele našeho města."

Předpokládaná cena tepla pro domácnost (malého odběratele) bude v roce 2020 cca o 20 Kč/GJ nižší než v roce 2019. Předpokládaná trvalá roční úspora v ceně tepla oproti roku 2019 by pro domácnost (malého odběratele) měla v průměru dosáhnout cca 1.000 Kč na jedno odběrné místo počínaje rokem 2020.

"Jde o unikátní projekt v rámci celé republiky a já osobně jsem pyšný, že po letech privatizování a prodávání majetku měst, v Náchodě naopak majetek touto formou zhodnotíme. Na spolupráci se opravdu těším," komentoval vznik nové společnosti starosta Jan Birke.

"Příprava takovéto transakce je velmi složitý proces. Dnes se podařilo dovršit několikaměsíční náročný maraton společných jednání za účasti právníků obou stran a výsledkem je smysluplný podnik, jehož fungování ušetří v budoucnu náklady za teplo náchodským občanům," uvedl na závěr Jiří Šimek, jednatel innogy Energo, s.r.o.

 


Vznik společného podniku Města Náchoda a innogy Energo s.r.o. ušetří domácnostem v Náchodě náklady za teplo Vznik společného podniku Města Náchoda a innogy Energo s.r.o. ušetří domácnostem v Náchodě náklady za teplo

Další zprávy /