Dnes
Teplota: 6.3 °C

Pátek, 17.01.2020Stamilionová investice sníží v Náchodě cenu za teplo

Stamilionová investice sníží v Náchodě cenu za teplo


Po třech letech intenzivních prací skončil projekt modernizace vytápění v Náchodě, který znamená přechod od zastaralé uhelné technologie k využívání moderního a ekologického zemního plynu. V Teplárně Náchod byl dnes slavnostně uveden do plného provozu nový plynový kotel. Dvě kogenerační jednotky pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla budou spuštěny v nejbližších týdnech. Stomilionová investice v rámci společného projektu společnosti innogy Energo a města Náchod obyvatelům města sníží cenu za teplo oproti roku 2019 o 20 Kč/GJ.

„Od roku 2017 jsme do spolehlivé, bezpečné a ekologické výroby tepla a optimalizace rozvodů investovali přes čtvrt miliardy korun. Výsledkem je, že Náchod se zbavil vysoké emisní zátěže, hluku a prašnosti. Oproti ročnímu spálení 900 vagonů uhlí, což odpovídá emisím ve výši dvou tun prachových částic, se využívá zemní plyn, který výrazně přispěl ke zlepšení kvality ovzduší v Náchodě a jeho okolí," uvedl Jiří Šimek, jednatel společnosti innogy Energo.

Závěrečnou fázi modernizace vytápění v Náchodě realizovala společnost Tenza, která poskytla kompletní záruky na dobu čtyř let. Investorem byla společnost innogy Energetika Plhov-Náchod, která je společným podnikem innogy Energo a města Náchod. innogy Energo za více než 60 milionů Kč zrekonstruovala teplovody v městské části Plhov o délce téměř pěti kilometrů, innogy Energetika Plhov-Náchod zainvestovala zdroje s roční výrobou tepla v objemu 270 000 GJ a s roční plánovanou výrobou elektřiny na úrovni 6000 MWh.

„Jde o unikátní projekt v rámci celé České republiky, který zhodnocuje majetek našeho města. Náš podíl ve společném podniku s innogy bude přinášet nejen každoroční zisk z vyplacené dividendy, ale rovněž nám umožní zajistit domácnostem stabilní ceny tepla. Za vše mluví fakt, že meziročně každé odběrné místo ve městě v průměru uspoří zhruba tisíc korun," zdůraznil Jan Birke, starosta města Náchod.

 

Základní kapitál společnosti innogy Energetika Plhov-Náchod je 128,8 milionu Kč. Z toho podíl innogy Energo dosahuje 119,8 milionu Kč a podíl města 9 milionů Kč, což představuje hodnotu majetku města vloženého formou výměníkových stanic oceněných znaleckým posudkem. Vlastnické podíly tak činí 93 % pro innogy Energo a 7 % pro město Náchod.

 


Stamilionová investice sníží v Náchodě cenu za teplo Stamilionová investice sníží v Náchodě cenu za teplo

Stamilionová investice sníží v Náchodě cenu za teplo Stamilionová investice sníží v Náchodě cenu za teplo

Další v galerii 8

Další zprávy /