Dnes
Teplota: 12.4 °C

Pondělí, 11.05.2020NOVÁ TEPNA – Vrstevnaté centrum Náchoda

NOVÁ TEPNA – Vrstevnaté centrum Náchoda


Náchod, 11. května 2020 - Město Náchod vyhlašuje mezinárodní otevřenou dvoufázovou architektonicko-urbanistickou soutěž o návrh. Předmětem soutěže je urbanistické řešení areálu bývalé Tepny a nalezení architektonického řešení pro veřejné a soukromé služby, bydlení, výrobu, výzkum či obchody v centrální části města.

„Město Náchod odkoupilo pozemek v areálu bývalé Tepny od společnosti JTH Holding, a.s. v červnu 2018. Za pozemek o rozloze 25.706 m2 město zaplatilo necelých 56 mil. Kč včetně DPH. Již tehdy bylo zřejmé, že jsme na prahu mimořádné příležitosti určovat směr budoucího vývoje centra města. Během příprav podkladů pro zpracovatele mezinárodní urbanistické soutěže, do kterých se aktivně zapojili i občané se svými náměty, se to jen potvrzuje," uvedl starosta města Náchoda Jan Birke.

 

Soutěží oslovujeme architekty a urbanisty z Evropy, aby ukázali nejvyšší možnou úroveň architektonického a urbanistického řešení brownfieldu, který má v Česku jedinečné postavení. Jedná se o území na místě továrny Tepna, které bylo dlouho předmětem spekulativních obchodů, dokud velkou část nekoupilo město do svého městského majetku. Už tento fakt ukazuje, že se jedná o zásadní projekt, na kterém městu a jeho občanům zaleží.

Při hledání shody na budoucím programu jsme vycházeli z požadavků města a ze současného stavu, který jsme rozebrali s odbornou veřejností a potenciálními investory v rámci workshopů. Kromě těchto skupin jsme oslovili i širokou veřejnost, a to workshopy a dotazníkem, na který reagovalo skoro 700 obyvatel Náchoda.

Nová Tepna pojmenovaná jako „Vrstevnaté centrum Náchoda", bude obsahovat řadu městských funkcí, především kvalitní veřejný prostor, a programy, které se na sebe budou vrstvit a vytvářet zahuštěné životaplné město. Očekáváme, že se zde bude pokračovat s kvalitní architekturou, kterou je Náchod typický už od svého založení.

 

Očekávání od soutěže shrnul předseda komise pro řešení budoucnosti areálu Tepny Michal Kudrnáč slovy: Výsledkem soutěže by měla být územní studie, která bude základem pro vznik celé nové náchodské městské čtvrti. Jsem přesvědčen, že přinese nejen kvalitní architekturu a urbanistiku, ale i tolik potřebné oživení ekonomických a sociálních funkcí našeho města. Takováto příležitost je naprosto výjimečná a zvlášť v Náchodě, který vzhledem ke své poloze už prakticky nemá kam se rozrůstat, se už nejspíš nebude během našich životů opakovat. Myslím, že soutěž tak, jak byla připravena a zpracována, jen tou nejlepší možností, jak tuhle příležitost nepromarnit."

 

Předsedou poroty je architekt Jaroslav Wertig, jehož kancelář A69 navrhla urbanistické řešení největšího pražského brownfieldu u Smíchovského nádraží. V porotě dále zasedne pražský architekt Pavel Hnilička, autor pražských stavebních předpisů a autor urbanistického návrhu Rohanského ostrova v Praze.

Ze zahraničí se podařilo k této výjimečné soutěží pro Náchod, region a Českou republiku přizvat Tinu Saaby, dlouholetou hlavní architektku dánské Kodaně, poté konzultantku pro městské samosprávy a nyní hlavní architektku města Gladsaxe. Další zahraniční architektkou v porotě je Marta Mnich z polského atelieru VROA, který se zaobírá veřejným prostorem, mj. i v nedaleké Vratislavi.

K posílení lokálního kontextu odbornou část poroty dále doplňují nezávislí náhradníci, náchodští architekti Aleš Krtička z atelieru Tsunami a Viktor Vlach.

Závislými porotci jsou starosta Jan Birke, který byl zvolen místopředsedou poroty, dále místostarosta Jan Čtvrtečka a předseda komise pro řešení budoucnosti areálu Tepny Michal Kudrnáč. Závislým náhradníkem poroty je místostarosta František Majer.

 

Termín pro odevzdání návrhů v první fázi je stanoven na 25. 9. 2020. Soutěž bude otevřená, veřejná, anonymní, dvoukolová a vyhlášena je v češtině a angličtině. Do druhého kola se předpokládá postup 5 návrhů, na jejichž dopracování pak budou mít autoři čas až do 11. 12. 2020.

Oceněny budou tři nejlepší návrhy. Ceny jsou stanovené na 1 000 000 Kč pro první místo, 750 000 Kč pro druhé a 500 000 Kč pro třetí místo. Mezi ty návrhy, které postoupí do druhého kola, ale neobdrží žádnou cenu, se počítá s rozdělením celkové částky 400 000 Kč.

Veškeré informace k soutěži najdete na stránkách soutěže:

https://cceamoba.cz/souteze/tepna-nachod

---------------------------------------------------------------------------------------

 

Vyhlašovatel soutěže o návrh

Město Náchod

Masarykovo náměstí 40,

547 01 Náchod

 

Organizátor soutěže a zpracovatel soutěžních podmínek

MOBA studio

U Půjčovny 4, 110 00 Praha 1

Tel.: +420 222 222 521

 

Kontakt pro média:

Igor Kovačević

Tel.: +420 603 810 083

igor@cceamoba.cz

 

Nina Adlof

tisková mluvčí MěÚ Náchod, Náchodský zpravodaj

Tel. +420 736 613 427

nina.adlof@mestonachod.cz


NOVÁ TEPNA – Vrstevnaté centrum Náchoda NOVÁ TEPNA – Vrstevnaté centrum Náchoda

Další zprávy /