Dnes
Teplota: 11.0 °C

Výstavní síň Jana Letzela

Město Náchod pro vás ve spolupráci s Muzeem Náchodska a Statním okresním archivem Náchod připravilo malou výstavní síň věnovanou architektu Janu Letzelovi a historii budovy Městského divadla Dr. J. Čížka, na jehož místě dříve stávala mj. budova hotelu Letzel. Kromě historických fotografií a jiných předmětů ze života slavného náchodského rodáka můžete zhlédnout také stavební kameny z tzv. atomového dómu v japonské Hirošimě postaveného podle návrhu Jana Letzela. Výstavní síň můžete navštívit každý den od 8 do 17 hodin v prostoru recepce Hotelu U Beránka v Náchodě.


Jan Letzel (* 1880 Náchod - † 1925 Praha)

Jan Letzel se narodil 9. dubna 1880 v Náchodě jako šesté dítě hoteliéra Jana Letzela a manželky Walburgy. V letech 1901 - 1904 studoval architekturu na uměleckoprůmyslové škole v Praze u profesora Jana Kotěry a stal se jeho nejnadanějším žákem. V Čechách se podílel na stavbě Hotelu Evropa v Praze a v roce 1905 realizoval stavbu lázeňského domu v Mšeném u Budyně nad Ohří. Své první místo získal u dvorního architekta egyptského místokrále. V roce 1907 odjel do Tokia, kde působil až do první světové války. V Japonsku realizoval několik desítek staveb včetně školních budov, rezidencí či hotelů. Nejvýznamnější stavbou se stala budova Obchodního výstavního paláce hirošimské prefektury (nyní A-bomb dome = Atomový dóm). V roce 1920 se vrátil do Prahy, kde 26. prosince 1925 v pouhých 45 letech zemřel. Pochován je na Staroměstském hřbitově v Náchodě.


Výstavní síň Jana Letzela Výstavní síň Jana Letzela Výstavní síň Jana Letzela Výstavní síň Jana Letzela Výstavní síň Jana Letzela Výstavní síň Jana Letzela