Dnes
Teplota: -0.1 °C

Středa, 25.01.2023Náchod hostil setkání prezidentů České a Polské republiky

Náchod hostil setkání prezidentů České a Polské republiky


V úterý 24. ledna proběhlo na náchodské radnici osobní setkání prezidenta Miloše Zemana s jeho polským protějškem Andrzejem Dudou, kteří přijali pozvání zdejšího starosty Jana Birke. Doprovázeni byli svými manželkami, paní Ivanou Zemanovou a paní Agatou Kornhauser-Duda.

Miloš Zeman s chotí zahájili svůj program již v dopoledních hodinách nejprve procházkou po náchodské pěší zóně a poté společným obědem s osobnostmi a podnikateli náchodského regionu. V odpoledních hodinách došlo k oficiálnímu setkání obou prezidentských párů s vojenskými poctami za účasti čestné jednotky a Hudby Hradní stráže před budovou radnice na Masarykově náměstí. Následovala hlavní část programu, kterou bylo bilaterární jednání delegací a osobností zapojených do lokální přeshraniční spolupráce mezi oběma zeměmi.

Jedním ze stěžejních témat bylo dopravní propojení obou států a jeho význam s ohledem na vybudování obchvatu města Náchod v symbióze s dostavbou dálnice D11 a jejího napojení na polskou rychlostní silnici S3 vedoucí přes celé Polsko až k Baltskému moři. Zmíněn byl také záměr realizace přímého železniční spojení vysokorychlostní tratí Praha - Hradec Králové - Wrocław a další možnosti rozvoje regionální přeshraniční železniční infrastruktury. Důležitým bodem jednání byl také rozvoj příhraničního cestovního ruchu, jehož potenciál je podporován dotačními projekty v rámci přeshraniční spolupráce, aktuálně především v oblasti lázeňství. Prostor byl věnován také dalším formám spolupráce v česko-polských euroregionech a česko-polským vztahům. Jednání bylo zakončeno tiskovou konferencí.

Miloš Zeman se společně s Janem Birke následně přesunul na plánované veřejné setkání s občany na Masarykově náměstí, kde jej čekala přibližně tři čtvrtě hodiny dlouhá diskuze. Při této příležitosti byl dekorován prapor Náchoda pamětní stuhou prezidenta republiky. Náchodský starosta předal prezidentovi dar v podobě dárkového koše s lokálními produkty od regionálních výrobců.

Oba prezidentské páry svou návštěvu zakončily společnou soukromou večeří v polském příhraničním městě Kudowa-Zdrój.

 

 


Náchod hostil setkání prezidentů České a Polské republiky Náchod hostil setkání prezidentů České a Polské republiky

Náchod hostil setkání prezidentů České a Polské republiky Náchod hostil setkání prezidentů České a Polské republiky

Další v galerii 29

Další zprávy /