Dnes
Teplota: 10.4 °C

Čtvrtek, 12.01.2023Vydejte se na zimní procházky Kladským pomezím

Vydejte se na zimní procházky Kladským pomezím


V zimě dostávají důvěrně známá místa našeho regionu pohádkový vzhled. Zasněžené chaloupky, sněhobílá údolí i zamrzlé vodní toky lákají ke zhlédnutí na vlastní oči.

Nejprve zamíříme do Náchoda. Vydáme se na příjemnou procházku do Malých lázní, kterou zahájíme u pivovaru Primátor. Pokračovat budeme lesoparkem Montace, kde najdeme obůrku s daňkem skvrnitým. Po lesní cestě dojdeme k Mlynářově dvoru v Bělovsi, u kterého nás potěší výběh plný kamerunských ovcí a koz. Sejdeme na rozcestí u mostu a vydáme se ulicí Promenádní proti proudu řeky Metuje. Na konci ulice přejdeme přes most a jsme v cíli - přivítá nás lázeňský areál s Vilou Komenský. Ochutnat zde můžete minerální vodu z přírodního léčivého zdroje Jan, která vytéká z temperovaného „zimního pítka".

Cílem dalšího putování je malebné Babiččino údolí. Cestu započneme u Muzea Boženy Němcové v České Skalici, ke kterému přiléhá louka s vyřezávanými sochami na motivy pohádek slavné spisovatelky. Po naučné stezce dojdeme k Loveckému pavilonu, pokračujeme do zámeckého parku, kterým projdeme až k ratibořickému zámku. Červená turistická značka nás povede dále ke slavnému sousoší Babičky s dětmi, které v loňském roce oslavilo stoleté výročí od svého odhalení. Kousek od něj stojí Rudrův mlýn, ale my budeme pokračovat zimní krajinou až ke Starému bělidlu a Viktorčinu splavu.

Poslední výlet nás zavede do Nového Města nad Metují, kde nová Geostezka Libchyňské údolí odhaluje historii krajiny „města na skále". Čeká nás zde 9 zastavení se zajímavostmi z geologie regionu. Dozvíme se například, že opukový ostroh, na kterém stojí náměstí se zámkem, je pozůstatkem moře, jež tu bylo před více než milionem let. Nechybí ani lesní geopark a vodní interaktivní prvek. Na stezku dojdeme po zelené turistické značce vedoucí směr Libchyně. Trasa výletu vede terénem, který není vhodný pro kočárky, ale jinak ji zvládne téměř každý. Další inspiraci na výlety zimní krajinou najdete na webu www.kladskepomezi.cz.

 

 


Malé lázně v Bělovsi - Tomáš Menec Malé lázně v Bělovsi - Tomáš Menec

Ratibořice - Markéta Tomanová Ratibořice - Markéta Tomanová

Další zprávy /