Dnes
Teplota: 14.2 °C

Náchod 3.0

GVUN Malá Náchod


16.06.2023 - 23.07.2023 v Vstupné: 

GVUN Malá
Španielova pasáž, Plhovská 862, Náchod
otevřeno v době konání programu a po předchozí telefonické domluvě

kurátorky výstavy Anna Smékalová, Heidi Hornáčková

 

zahájení 16. 6. 2023

15:00-17:00 Brownfield za Lidlem (areál bývalé Tepny)
TEPNA: Projít, procvičit, proměnit
Co kdyby na místě areálu bývalé Tepny vznikl městský park? Co bychom v něm dělali a jak bychom se tam cítili? Potenciální budoucnost okusíme na/ve vlastním těle. Procházky, venčení domácích mazlíčků, cvičení jógy, společná grilovačka nebo čajový rituál. Otevřete svoji mysl a všímejte si skrytého potenciálu (ne)míst v našem okolí.

 

17.00 GVUN Malá
Vernisáž výstavy Náchod 3.0 a přednáška/společné čtení: Co a kdo je to ta kultura 3.0?

 

21:00 Restaurace Port Artur
Koncert kapely Pouhá Ryba

 

Co si představíme, když se řekne město Náchod v roce 2050? Jak vypadá, kdo v něm bydlí a jakým způsobem se proměnilo? Co z dnešních dnů se v něm zachovalo? Má mladá generace, kde trávit svůj volný čas? Výstava zaměřená na budoucnost vypráví zásadní příběhy o současném stavu města a veřejného prostoru. Představuje výstup projektu Náchod 3.0: (utopické) kulturní město 2050, zážitkového vzdělávacího programu určeného pro dospívající mládež a jejich pedagogy, jehož tématem bylo kreativní mapování kulturního klimatu ve městě a jeho imaginace v roce 2050.

Důležitým aspektem projektu bylo zapojení velkého množství mladých lidí do procesu přemýšlení nad tím, co kultura znamená, jaká je a jaká by v budoucnu mohla být, aby se na jejím rozvoji mohli a chtěli v budoucnu podílet. Věříme, že tato forma aktivizace může podnítit vytvoření hlubšího vztahu k místu a v budoucnu výrazně podpořit jejich motivaci se na toto místo vrátit a aktivně se podílet na rozvoji města a jeho okolí. Do výstavy budou otištěny potřeby a představy mladých lidí o fungování kulturního města v nedaleké budoucnosti. Jedním z východisek projektu je pojetí kultury 3.0, kterou charakterizuje otevřenost, komunitní rozměr, stírání hranic mezi vysokým a nízkým, společná tvorba artefaktů a kulturních významů a namísto uživatele se hovoří o účastníkovi nebo spolutvůrci.

Cítíme se v tomto městě být součástí kulturního ekosystému? Co můžeme dělat dnes na individuální a komunitní úrovni, aby Náchod byl v roce 2050 živým kulturním městem? Výsledná expozice představuje kolektivní utopickou mapu města a může fungovat jako kreativní podklad pro strategické plánování v oblasti kultury a jako zpětná vazba současným kulturním aktérům.

 



Další informace

Přílohy:

plakát     (36408_3449203021.jpg / 1,3 MB)