Dnes
Teplota: 10.8 °C

Pondělí, 05.06.2017Senioři si s dětmi mají co říct – a platí to i naopak

Senioři si s dětmi mají co říct – a platí to i&nbspnaopak


Již v únoru letošního roku byla v Domově důchodců Náchod zahájena realizace projektu nesoucí přiléhavý název „Senioři dětem - děti seniorům".

Realizován je Občanským poradenským střediskem o.p.s. prostřednictvím svého detašovaného pracoviště - Občanskou poradnou Náchod. Děkujeme, že nám ředitel zařízení Bc. V.Voltr umožnil realizovat projekt právě v tomto zařízení. Do občanské poradny k nám přicházejí senioři s mnoha problémy, s kterými jim pomáháme, ale neumíme vyřešit špatné generační vztahy v jejich rodině, trpké sousedské vztahy nebo obtížné nemoci, nemáme lék na samotu a neumíme dělat zázraky, přestože bychom moc rádi. Máme vždy pochopení, když se nám senioři, pod tíhou svých starostí, které se na první pohled mohou zdát nedůležité, svěří pod rouškou naší mlčenlivosti, přestože vědí, že naše možnosti jsou omezené. A právě tady se zrodil nápad nebýt lhostejný, něco udělat aby se senioři necítili uprostřed občanské společnosti tak sami a odstrčení do ústraní uzamčených bytů nebo institucionálních zařízení, kde se jen těžko tito lidé mohou cítit spokojeně nebo bezpečně. Z tohoto důvodu jsme v prvním kroku zvolili institucionální prostředí domova pro seniory. Cílem projektu je zpestřit náplň volného času seniorů nejen pomocí obvyklých aktivit s dobrovolníkem, ale potěšit jejich srdce pravidelným setkáváním s dětmi, díky kterým zjišťují, že si navzájem mají co říct. Kontakt s mladou generací by měl navodit dobrou atmosféru a náladu všem účastníkům, otevře se prostor i pro spontánnost, probuzení úsměvu ve tvářích a radostný prožitek ze společenské sounáležitosti. Toho chceme dosáhnout pomocí pravidelných programů, v rámci kterých by se setkávali senioři s  dětmi s možností navázání bližších vztahů přátelství v duchu „být spolu" a „povídej, naslouchám". Děti, ale i senioři mohou vymýšlet aktivity, kterým by se rádi na programu věnovali a které jim usnadní bližší vzájemné poznávání. Jde nám v tuto chvíli o podporu pozitivních mezilidských vztahů, zejm. mezi starší a mladou generací. A chceme se tak postavit lidské lhostejnosti a bezohlednosti ke stáří, které jsme svědky v současné společnosti a možná i přimět některé z nás podívat se okolo sebe, zda tam není někdo, komu by naše vlídné slovo nebo malá pomoc umožnila překonat životní úskalí nemoci nebo stáří.

Víme, že jsme se pustili do nelehkého úkolu a naše přání je pomyslnou kapkou v moři uspěchané materialistické doby zaměřené na lidskou krásu, exkluzivitu a osobní úspěch, protože ten, kdo není úspěšný, nebo jinak výjimečný, jako by nebyl a je odsunut na okraj společenského zájmu. Často se musíme ptát, kam se poděly hodnoty, které dobré lidské vztahy budují a dávají jim smysl? Neztratily se však úplně. Do projektu se nám podařilo zapojit celou řadu partnerů a ochotných mladých lidí. Již v únoru se stala první průkopnicí studentka Natálie Bezděková s přednáškou o životě a zpěvácké kariéře Elvise Presleyho. Senioři sledovali se zájmem vyprávění doprovázené obrazovým promítáním a bylo zjevné, že tohoto slavného zpěváka (a svého vrstevníka) mají stále v oblibě.

Oslovili jsme základní školy v Náchodě a získali pozitivní zpětnou vazbu od ZŠ T. G. Masaryka, ZŠ Komenského a ZŠ Plhov. Bylo pro nás posilující, že se školy do projektu ochotně zapojily a nabídly vlastní aktivity, které by mohly uskutečnit, jakým byl např. koncert pěveckého sborečku „Hlásek" ze ZŠ T. G. Masaryka, za instrumentálního doprovodu pedagogů školy Mgr. Jany Žaludové, Mgr. Ilony Pavlíkové, Mgr. Sidónie Ilšnerové, Mgr. Anny Šafránkové, Bc. Michala Šafránka a Bc. Marka Schumy. Senioři akci hodnotili velmi pozitivně a určitě by si rádi hudební představení zopakovali. Následovala velikonoční výtvarná dílna, kdy děti u stolu pracovaly společně se seniory a vzájemně se doplňovali při výrobě velikonoční dekorace, kdy si každý účastník odnesl kohouta nebo kuře z papíru. Velmi pěknou a oblíbenou aktivitou u seniorů je předčítání dětí z knihy jednotlivcům nebo ve skupině. ZŠ Komenského zase seniorům připravila velmi pěkný a roztomilý koncert pěveckého sborečku „Notičky" s žáky druhé a třetí třídy. Byla to jejich premiéra pod vedením paní učitelky Mgr. Michaely Ježkové. Zpěv i tanečky vyloudily na tvářích seniorů spokojený úsměv a potlesk byl dlouhý a bouřlivý! Děti mohou s jednotlivými seniory hovořit, z čehož mají potěšení nejen senioři, ale pro děti je to také důležitá zkušenost neboť ne všichni senioři jsou zcela zdraví a komunikativní. Setkali jsme se s úžasnými reakcemi některých dětí, které velmi rychle zpozorovaly, že senior potřebuje něco podat, otevřít dveře když jde s holemi nebo zopakovat nahlas větu, když špatně slyší. Snad samozřejmá věc, ale mnoho dětí se takovému přístupu teprve učí a potřebují se zbavit ostychu např. před seniorem na vozíku.

K naší radosti se do aktivit pro seniory zapojilo také Jiráskovo gymnázium, Náchod. V tomto ohledu děkujeme za koordinaci aktivit Mgr. Jindře Nývltové. Zapojený je fotografický kroužek pod vedením Mgr. Forejta. Jiné studentky pak chystají projekt Ruce s Mgr. Hanou Misarovou, s kterým nás také seznámí v průběhu června. Jsme zvědaví na studentské divadelní představení pohádky pro seniory dramatickým kroužkem, pod vedením Mgr. Blanky Dvořáčkové, nebo na zpracované reportáže studentů z rozhovorů se seniory, jež nás mají teprve překvapit. A těšit se můžeme také na prestižní koncert hudebního uskupení Musica Viva dne 20. června, pod odborným vedením uměleckého vedoucího Mgr. Milana Poutníka, který těleso založil před 22 lety pod názvem Skřivánci. Jisté je, že tato kulturní akce přinese seniorům neobyčejný umělecký a společenský zážitek. Také Mateřské centrum Hopsáček se připojilo k realizaci projektu a maminky s dětmi chystají společné zpívání se seniory na lidové popěvky, které si senioři ještě pamatují z dob svého mládí. Děti z centra učící se hrát na kytaru zase v některé odpoledne rozezní svou hrou a zpěvem prostory domova.

Větší samostatnou aktivitu projektu tvoří obrázková soutěž „Doteky generací", do níž jsme

pozvali žáky z třetích až pátých tříd na obecné téma týkající se lidského stáří. Součástí obrázku měl být formulovaný vzkaz nebo poselství seniorům, ke kterému mohou senioři, po vyhodnocení soutěže, sami napsat své poděkování nebo svůj osobní názor. Již 19. května se sešla hodnotící komise v sestavě devíti členů, složená ze zástupců zapojených škol, realizátora projektu, tiskové mluvčí Města Náchod, sociální pracovnice z DD Náchod a dvou seniorek jako zástupkyň samotné cílové skupiny projektu. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 81 výtvarných prací, z nich bylo vybráno 52 obrázků. Ne ve všech případech bylo jednoduché rozhodnout, které z obrázků vyřadit. Téměř všechny byly zhotoveny s osobitým přístupem a pochopením problematiky spojené se stářím člověka. Potěšujícím zjištěním je, že děti se zamýšlí nad fenoménem stáří a pozitivně přijímají postavení starých lidí v jejich okolí a jejich životech. Také písemné poselství doplňující obrázek je zajímavým pohledem do dětského srdce a mysli. Následně budou tato výtvarná díla vystavena v prostorách domova pro seniory. Výstava bude zahájena slavnostní vernisáží dne 8. června, kdy účast na slavnosti přislíbila Ing. Pavla Maršíková místostarosta Města Náchod. Z vítězných děl bude sestaven a vytištěn kalendář na rok 2018, který soutěžící obdrží jako dárek.

Vyvrcholením projektu pak bude společná výstava všech zapojených partnerů od středy 9. srpna do 15. září letošního roku, a to v prostorách haly Městské knihovny Náchod na Kamenici. Společným jmenovatelem celého projektu je též propagace dobrovolnictví jako fenoménu obsahujícího ochotu naslouchat a udělat něco pro druhé za odměnu vlastního dobrého pocitu, že jsme udělali dobrou věc. Nic z toho by se nepodařilo nebýt grantu Nadace Agrofert, které tímto děkujeme za podporu a také všem partnerům za realizované akce, nápady, vstřícnost a pochopení, že jsme na jedné lodi, byť se nám toto úsloví zdá být otřepaným klišé. Přejeme vám všem krásné prožití letních dnů ve zdraví a spokojenosti a těšíme se na vaše nové nápady a iniciativy, které by pozitivně podpořily mezigenerační vztahy. Děkujeme za vaši energii, kterou jste spolu s námi do projektu vložili.

 

Lada Bezděková, OP Náchod


Senioři dětem – děti seniorům Senioři dětem – děti seniorům

Senioři dětem – děti seniorům Senioři dětem – děti seniorům

Další v galerii 5

Další zprávy /