Dnes
Teplota: 12.3 °C

Pondělí, 11.11.2019Den válečných veteránů v Náchodě

Den válečných veteránů v Náchodě


V pondělí 11. listopadu 2019 v 11 hodin a 11 minut uctili již tradičně představitelé města Náchoda - místostarostové Jan Čtvrtečka, Pavla Maršíková a František Majer - památku obětí všech válečných konfliktů. Společně se zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) se zúčastnili každoroční pietní akce a uctili památku válečných obětí položením květin u památníku na Dobrošově.

V prostorách Jiráskovy chaty na Dobrošově poté pronesli krátké projevy za město Náchod místostarosta Jan Čtvrtečka a za účastníky odboje Mgr. Milan Andres a Alexandr Stejskal.

 

11. listopad byl vybrán symbolicky neboť toho dne roku 1918 v 11 hodin 11 minut zazněla poslední salva při podpisu příměří mezi spojenci a Německem ve vlakovém voze Le Francport u severofrancouzského města Compiégne. Tímto aktem byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Symbolem dne veteránů se stal květ vlčího máku. Ten jako symbol pro padlé vojáky poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. V roce 1921 symbolizoval vlčí mák sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. Proč právě vlčí mák je symbolem krve prolité na bojištích? Vysvětlení z čistě botanického hlediska je jednoduché. Vlčí máky kvetou v době, kdy jiné rostliny v okolí jsou mrtvé. Semena vlčích máků odpočívají v půdě řadu let, a když nejsou nablízku konkurenční rostliny, vyraší. A právě půda na bojištích rozbrázděných a přerytých bombami a granáty, se silnou koncentrací vápence ze zdevastovaných budov působila jako katalyzátor pro vyrašení vlčích máků.


Den válečných veteránů v Náchodě Den válečných veteránů v Náchodě

Den válečných veteránů v Náchodě Den válečných veteránů v Náchodě

Další v galerii 7

Další zprávy /