Dnes
Teplota: 19.0 °C

Neděle, 15.03.2020Výstup z mimořádné porady vedení města Náchoda

Výstup z mimořádné porady vedení města Náchoda


Dnes, v 9:00 hodin, se sešlo vedení města Náchoda a projednala další opatření proti zastavení šíření nákazy COVID - 19.

Výstupy z jednání:

Od pondělí 16. 3. 2020 až do odvolání bude uzavřeno dětské dopravní hřiště v Bělovsi, stadion Hamra a víceúčelové hřiště na Hamrech do odvolání.

„Bohužel v této situaci nelze zabezpečit provoz v takto velkých sportovištích a regulovat pohyb do 30 osob," vysvětlil starosta. Provoz na jednotlivých dětských hřištích, která jsou svým rozměrem menší, bude probíhat zatím bez omezení.

Dalším bodem jednání je nedostatek ochranných prostředků pro praktické lékaře v Náchodě.

Město již v týdnu nakoupilo 500 nanoroušek, které v pátek byly distribuovány zaměstnancům, a 500 respirátorů FFP1.

„Jsem rád, že jsme byli včas prozíraví a díky společnosti Batist Medical se zásobili alespoň minimálním množstvím ochranných pomůcek na nejbližší dny," uvedl starosta Jan Birke a dodal: „V tuto chvíli jednáme o možnostech navýšení, děláme proto maximum." 

Vedení města v této souvislosti rozhodlo o tom, že se postará o náchodské praktické lékaře, jejich zdravotní sestry a specialisty, kteří budou ordinovat, a ty, kteří se na nás obrátí, jako třeba některé náchodské lékárny. Těm všem bohužel váznou slíbené dodávky ze státu prostřednictvím krajů. „Máme pro ně připraveny v tuto chvíli alespoň respirátory typu FFP1. Lékaře budeme o konkrétních možnostech informovat a upřesníme formu distribuce během pondělí 16. 3.," upřesnil Birke.

Rýsují se i další možnosti dodávky ochranných pomůcek. „Pokud se nám podaří ochranné pomůcky zajistit, jsme připraveni zabezpečit i celou řadu dalších občanů, kteří se na nás neustále obracejí, jako např. prodavačky v obchodech a další," dodal starosta Jan Birke.

  • Od zítřka budou vybaveni také zaměstnanci městského úřadu třemi nanorouškami na zaměstnance a dezinfekčními prostředky.
  • Strážníci Městské policie Náchod mají k dispozici nanoroušky a respirátory FFP1 pro přímý kontakt.
  • Prostřednictvím odboru školství budou distribuovány nanoroušky a dezinfekční prostředky pro personál mateřských škol.

Rýsují se i další možnosti dodávky ochranných pomůcek. „Pokud se nám podaří ochranné pomůcky zajistit, jsme připraveni zabezpečit i celou řadu dalších občanů, kteří se na nás neustále obracejí, jako např. prodavačky v obchodech a další," dodal starosta Jan Birke.

 

Dalším samostatným tématem jednání bylo zajištění nákupů osamělým seniorům v Náchodě a příměstských částech.

Od úterý 17. 3. 2020 bude ve spolupráci s odborem sociálních věcí možné objednávat v době od 8 do 10 hodin, následně bude distribuován nákup. Nyní pracujeme na seznamu dobrovolníků, kteří nám pomohou seniorům nad 65 let a zdravotně postiženým, kteří žijí osaměle, zajistit nákup nezbytných potravin, léků a drogerie. Zájemci o tuto službu zaplatí jen za objednaný nákup, doručení budou mít samozřejmě zdarma! Během zítřka upřesníme chod této mimořádné služby a budeme o tom informovat.

„Věřím, že celou situaci společně zvládneme, především když, se budeme chovat všichni zodpovědně a ohleduplně k sobě navzájem. Zcela zásadní a nezbytné je nyní odpovědné chování každého jednotlivce, každého z nás, jedině tak budou přijatá opatření maximálně účinná," zopakoval starosta Jan Birke a ujistil, že není v tuto chvíli žádný důvod k panice, Krizový štáb města Náchoda dělá aktuálně všechny nezbytné kroky, aby se v souladu se státem zaváděnými opatřeními podařilo zastavit šíření nákazy COVID - 19.

Další jednání Krizového štábu města Náchoda se uskuteční již zítra, tj. v pondělí 16. 3. 2020 v 17:15 hod. v budově radnice!


Výstup z mimořádné porady vedení města Náchoda Výstup z mimořádné porady vedení města Náchoda

Další zprávy /