Dnes
Teplota: 11.5 °C

Sobota, 15.12.2018Naučná stezka Evropským městem finišuje

Naučná stezka Evropským městem finišuje


logo_cz_pl_eu_cmyk

Stejně jako rok 2018 spěje ke konci i jeden z česko-polských projektů s názvem „Naučná stezka evropským městem Náchod - Kudowa-Zdrój".  Lídrem projektu je město Náchod, partnerem projektu město Kudowa-Zdrój. V rámci projektu se v průběhu necelých tří let podařilo u obou partnerů zrealizovat celou řadu investic, které v součtu umožnily vznik vzdělávací česko-polské stezky pro chodce a cyklisty. Stezka spojila turistická centra Náchoda a Kudowy-Zdrój a stala se novým produktem cestovního ruchu v oblasti Evropského města. Umožňuje turistům navštívit četné turistické atrakce na obou stranách hranice a naplňovat tak cíl projektu, kterým je zvýšení počtu turistů navštěvujících region.

V Náchodě byl v rámci projektu modernizován Park u města Prahy-Park osobností, který je současně pro návštěvníky či občany Náchoda výchozím bodem  vzdělávací stezky. Další investicí bylo rozšíření mostu v Bělovsi o chodník, díky kterému se výrazně zvýšila bezpečnost turistů. U mostu bylo z projektu vybudováno zastřešené odpočívadlo, vybavené stolem, lavicí, stojanem na kola a jedním z šesti naučných panelů, které se nachází na stezce.

Na polské straně byl zhotoven nový úsek cyklostezky a modernizován most v části města Słone. Rovněž byla vyrobena čtyři odpočívadla pro cyklisty, z nichž jedno je vybaveno nabíjecí stanicí pro elektrokola.

Cyklostezka je kromě výše uvedeného tvořena šesti interaktivními vzdělávacími panely, které popisují kulturní a přírodní hodnoty Evropského města. Díky nim turisté během absolvování stezky mohou poznat zajímavosti Náchoda a Kudowy-Zdrój a jejich okolí. Mezi další propagační aktivity realizované v rámci projektu patří internetové stránky Evropského města a mobilní aplikace, které přispívají k propagaci a zvýšení návštěvnosti vzdělávací stezky.

Otevření stezky se uskutečnilo dne 7.9.2018 a zúčastnili se jej občané i návštěvníci Náchoda a  Kudowy-Zdroj. Účastníci cykloparády se shromáždili u výchozího bodu naučné stezky v náchodském Parku u města Prahy a následně na kolech projeli stezku přes Běloves, Słone až do lázeňského parku v Kudowa-Zdrój.

Vzdělávací stezka je jedním z řady mnoha přeshraničních projektů, v nichž Náchod a Kudowa-Zdrój spolupracují v oblasti ekonomiky, sociálních věcí a cestovního ruchu. Realizace projektu vyplývá ze „Strategie rozvoje Evropského města Náchod - Kudowa-Zdrój na léta 2014 - 2024". Obě města tak realizací tohoto projektu implementují myšlenku společného Evropského města.

Projekt Naučná stezka Evropským městem Náchod - Kudowa-Zdrój, registrační číslo projektu CZ.11.2.45/0.0/0.0/15_003/0000271 je spolufinancován z prostředků Evropské unie - Evropského fondu pro regionální rozvoj (EFRR) a státního rozpočtu ČR prostřednictvím programu INTERREG V-A Česká republika - Polsko 2014-2020.


Naučná stezka Evropským městem finišuje Naučná stezka Evropským městem finišuje

Naučná stezka Evropským městem finišuje Naučná stezka Evropským městem finišuje

Další v galerii 5

Další zprávy /