Dnes
Teplota: 8.3 °C

Středa, 20.11.2019Ochutnal novou minerálku a debatoval se středoškoláky – senátor Jaroslav Malý navštívil Náchod

Ochutnal novou minerálku a debatoval se středoškoláky – senátor Jaroslav Malý navštívil Náchod


V úterý 19. listopadu 2019 navštívil Náchod senátor Parlamentu ČR a náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Hradci Králové prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.  Přijal pozvání starosty Náchoda Jana Birke a kromě prohlídky historické budovy radnice se seznámil mimo jiné s aktuálním stavem přípravy stavby obchvatu Náchoda, tolik potřebné stavby pro rozvoj infrastruktury celého regionu. 

„Přípravné práce pro realizaci majetkoprávních úkonů intenzivně probíhají a do konce letošního roku by měl majitele domů v trase obchvatu, které se budou muset zbourat, navštívit znalec, který provede odhad ceny jejich nemovitosti. Jako město jsme s těmito lidmi v přímém kontaktu a jsme připraveni každý případ individuálně řešit ve spolupráci se státem," vysvětlil starosta Jan Birke a dodal: „Jako první prodá potřebné pozemky pro výstavbu obchvatu právě město, aby vlastníci měli jasný signál, že stavba se stává realitou."

Během své návštěvy si pan senátor prohlédl budovu polikliniky v majetku města, kde sídlí specializované pracoviště oční kliniky VISUS. Primář doc. MUDr. Jan Studnička, Ph.D., seznámil senátora a starostu s vlastním fungováním kliniky, kterou denně navštíví v průměru stovka pacientů a jsou prováděny desítky operačních zákroků měsíčně.

V doprovodu starosty Jana Birke a místostarosty Jana Čtvrtečky si prof. Malý v Bělovsi prohlédl nové vrty, úpravnu vody, stavbu Malých lázní a ochutnal novou minerálku, která již 15. prosince bude zpřístupněna veřejnosti v zimním pítku na nové kolonádě. „Po 23 letech tak opět do Bělovse vracíme lázeňství. Je to historický okamžik. Protože nové minerální vody čerpáme ze dvou vrtů, bude mít v následujících dnech veřejnost možnost vybrat v anketě právě dvě nová jména. Jednu z minerálek, která poteče z vrtu Jan do zimního pítka, slavnostně požehná děkan Římskokatolické církve právě v neděli 15. 12. 2019," prozradil starosta.

„Jsem opravdu mile překvapen vynikající chutí nové minerálky. Díky obsahu oxidu uhličitého je skutečně ostrá. Velký potenciál vidím právě v možnosti využití přírodního zdroje léčivého plynu, což je mimořádný artikl a já přeji Náchodu, aby se to v lázeňství do budoucna uplatnilo," uvedl prof. Jaroslav Malý.

Návštěvu Náchoda pak zakončil senátor Malý ve Střední odborné škole sociální  - Evangelické akademii v Kladské ulici diskuzí se studenty a jejich rodiči o podpoře výuky zdravotních sester a možnosti jejich uplatnění v krajských i fakultní nemocnici. Přivítal také podporu samosprávy v podobě stipendií pro studenty, které přiděluje Nadační fond pro podporu náchodské nemocnice založený městem Náchod, nebo investicí do zázemí školy. V letošním roce město investovalo do vybudování odborné učebny v této škole 600 tis. Kč. 

 loga

 


Ochutnal novou minerálku a debatoval se středoškoláky – senátor Jaroslav Malý navštívil Náchod Ochutnal novou minerálku a debatoval se středoškoláky – senátor Jaroslav Malý navštívil Náchod

Ochutnal novou minerálku a debatoval se středoškoláky – senátor Jaroslav Malý navštívil Náchod Ochutnal novou minerálku a debatoval se středoškoláky – senátor Jaroslav Malý navštívil Náchod

Další v galerii 11

Další zprávy /